Bergen - meren en veel groen in Abruzzo

Bezoek eens de regio Abruzzen in bergachtig Italië

Bergen, meren en veel groen in AbruzzoAbruzzo heeft het meest uitgestrekte en hoogste bergmassief van de Apennijnen, met bergtoppen die bijna tot drieduizend meter reiken. Sterker nog, een tweederde deel van de volledige regio ligt boven de 750 meter. Dit indrukwekkende berglandschap strekt zich uit tot op enkele tientallen kilometers van de 130 kilometer lange Adriatische kust. De rest van het gebied is heuvelachtig, en loopt geleidelijk af naar de zee. Deze smalle kuststrook is het enige laaggelegen gebied van de regio.

Van alle Italiaanse regio’s heeft Abruzzo de meeste Natuurparken. Hiermee staat Abruzzo nummer één op de lijst van naturalistische gebieden in Europa, waardoor de regio absolute koploper is op het gebied van ‘groen toerisme’ en een derde ervan onder natuurbeschermd gebied valt.

Parco Nazionale d’Abruzzo

Het Parco Nazionale d’Abruzzo is opgericht in 1922 en is het oudste en belangrijkste van Italië. Het strekt zich uit over 50.683 hectare en bevat bijna alle onderscheidende kenmerken van het centrale gedeelte van de Apennijnen, inclusief flora- en fauna elementen die uniek zijn op de wereld of reeds uit de rest van de keten verdwenen zijn. De talrijke dalen en drie bergmassieven met hoogtes van meer dan tweeduizend meter zijn in het verleden gevormd door gletsjers en karstprocessen. In het park treffen we verschillende meren aan zoals dat van Scanno, Barrea en het kleine Lago Vivo.

Parco Nazionale del Gran Sasso e Monti della Laga

Het Parco Nazionale del Gran Sasso e Monti della Laga heeft een oppervlakte van 148.935 hectare en vertoont zeer uiteenlopende natuurlijke milieus. Het bestaat uit twee verschillende geologische entiteiten; Het Gran Sasso-massief is dor en overwegend rotsachtig en het massief van de Monti della Laga is dicht bebost en rijk aan oppervlaktewater. Hierdoor zijn ook de flora en fauna zeer verschillend van elkaar.

Parco Nazionale della Majella

Het Parco Nazionale della Majella is één van de meest belangrijke gebieden voor biodiversiteit van Italië en Europa. De Majella is een ruige, imponerende berg in het midden van Abruzzo die de identiteit van de hele regio heeft bepaald. Het park heeft een oppervlakte van 74.095 hectare. De geografische ligging in het mediterrane gebied, de hoogteligging (met tenminste 30 toppen tot boven de 2000m), en het strenge en wisselende klimaat maken dit massief uniek in zijn soort, met een biodiversiteit die tot de belangrijkste van Europa behoort.

Parco Naturale Regionale del Sirente Velino

Het Parco Naturale Regionale del Sirente Velino strekt zich uit over 50.288 hectare en ligt op iets meer dan een uur rijden vanaf Rome. Dit centrale berggedeelte is vanuit heel de regio Abruzzo makkelijk te breiken. De bergmassieven Sirente en Velino zijn minder hoog dan de Gran Sasso en de Majella, maar qua bezienswaardigheden doen ze zeker niet onder voor de grotere gebergtes.

Abruzzo logoBron en meer informatie: op de website van Abruzzo Turismo

 

Meer inspiratie

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.