De Lilienstein-tafelberg in het Elbsandsteingebergte

100 jaar bergredding tentoongesteld in Saksische burcht

De Lilienstein-tafelberg in het ElbsandsteingebergteIn de Duitse Vesting Königstein, 35 kilometer ten zuidoosten van Dresden, is de komende maanden de expositie ‘100 Jaar Bergredding in Saksen’ te zien. De geschiedenis van de Duitse bergredding begint namelijk niet, zoals je zou verwachten, in de Alpen, maar in het Elbsandsteingebergte.

Dat ligt op de grens van Duitse deelstaat Saksen en Tsjechië en is beroemd om zijn spectaculaire rotsformaties. De loodrechte wanden zijn sinds lange tijd geliefd bij klimmers. Dat leidde al in het begin van de 20e eeuw tot ongelukken, vandaar dat in 1912 een vrijwillige hulpafdeling ontstond binnen de kort daarvoor opgerichte Saksische Klimbond.

Ter ere van het 100-jarig bestaan van deze reddingsorganisatie is nu een tentoonstelling geopend in de Vesting Königstein. Die biedt een blik op het ontstaan en de ontwikkeling van de voorzieningen voor berging, redding en medische verzorging van bergsporters. De meeste van de voorwerpen in de tentoonstelling zijn één of meerdere malen gebruikt door de reddingswerkers.

Klaus Brähmig, voorzitter van de regionale toerismebond, is blij met de tentoonstelling. “Gewoonlijk ervaren alleen slachtoffers het werk van de bergreddingsdienst. Deze dappere mannen en vrouwen krijgen zelden erkenning voor hun onvermoeibare, vrijwillige en bovendien zeer noodzakelijke inzet.” Het actieve toerisme in de regio zou volgens hem niet mogelijk zijn zonder een betrouwbare hulpdienst.

De tentoonstelling is tot en met 4 november te zien in de Vesting Königstein.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95 + Waardebon (twv € 25,-) 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.