Wisent-route in Zuid-Kennemerland ©David van der Mark

17 wisenten uitgezet in Roemeense Karpaten

Wisent-route in Zuid-Kennemerland ©David van der Mark17 wisenten, ook bekend als Europese bizons, zijn afgelopen weekend uitgezet in de zuidwestelijke Roemeense Karpaten. De uitzetting is bijzonder, want het op een na grootste Europese landzoogdier komt nog nauwelijks voor in het wild in Europa.

The Guardian maakte een reportage over de plannen voor de uitzetting. De uitzetting is geregeld door de organisatie Rewilding Europe die in Nederland zijn basis heeft. Roemenië hoopt dat de populatie uitgroeit tot een kudde van 500 bizons. De bizons zijn van groot belang voor het ecosysteem; ze zorgen voor een goede begrazing.

Het Karpaten-gebied waar de dieren zijn uitgezet, heet het Apusenigebergte en ligt ten zuidoosten van de stad Timișoara, in Transsylvanië. In het berggebied komen veel grotten voor, de bergen komen er nauwelijks boven de 1800 meter. De universiteit van Timișoara houdt de ontwikkeling van de wisentenkudde in de gaten en doet onderzoek naar de invloed van het dier op het gebied.

Uitgestorven

Ver terug in de geschiedenis kwam de wisent nagenoeg overal in Europa voor. In 1921 was hij uitgestorven in het wild, maar dankzij fokprogramma’s in dierentuinen kon het aantal van iets meer dan 50 in gevangenschap gehouden Europese bizons groeien. Vanaf de jaren ‘50 werden regelmatig groepjes van de dieren in het wild uitgezet. De uitzetting van 17 van de dieren is een van de grootste herintroducties van de soort in het wild tot nu toe.

Bizons in Zuid-Kennemerland

Momenteel leven er zo’n 3200 wisenten in Europa, onder meer in Duitsland, Denemarken, Bulgarije, Litouwen en Wit-Rusland. Ook in Nederland leeft een kudde, van ruim twintig exemplaren, in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. In het gebied ligt sinds 2012 een gemarkeerde wandelroute die alleen geopend is in de herfst en winter. Alle 3200 dieren zijn nakomelingen van de ruim 50 wisenten die in 1921 in dierentuinen te zien waren. 

Meer inspiratie

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!