Lawine. foto gilie

3 maanden cel voor tourskiër wegens dood door lawine

Lawine. foto gilieEen 63-jarige Oostenrijker is tot drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld wegens de dood van zijn vrouw tijdens het skiën. Het paar was vorig jaar in de lente op pad in de Radstädter Tauern. De vrouw ging vooruit, kwam in een lawine terecht en overleed. De redenering van het Salzburg Provinciaal Hof voor de veroordeling wegens doodslag luidde als volgt: De man had tijdens de tocht zijn vrouw naar een lawinegevaarlijke helling van de Radstädter Tauern geleid, terwijl hij wist dat zij een minder ervaren toerskiër was. Dat de lawine piepers (LVS) van het paar uitgeschakeld waren, gaf voor de rechter de doorslag voor het vonnis.

Bergklimmers, berggidsen, hulpverleners volgen dit proces met grote belangstelling. Want wie is voor welke risico’s in de bergen persoonlijk verantwoordelijk? Daarmee gaat deze zaak veel verder dat één specifiek geval, volgens deskundigen.

In binnen- en buitenland heeft de uitspraak tot debat geleid. De Oostenrijkse Alpenvereniging heeft de uitspraak bekritiseerd. En stelt dat de vrouw ook een eigen verantwoordelijkheid had. Hier vind je meer informatie en meer reacties over deze zaak.

bron: Salzburg.Orf.at

Meer inspiratie

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!