Fietsmarathon in de Oostenrijkse bergen Foto badkleinkirchheim

32e Ötztaler Fietsmarathon van start

Fietsmarathon in de Oostenrijkse bergen Foto badkleinkirchheim26 augustus start de 32e editie van de Ötztaler Fietsmarathon in het Oostenrijkse Sölden. Deze marathon behoort tot de zwaarste van Europa en heeft een totale afstand van 238 km, waarbij 5500 hoogtemeters worden overbrugd.

Bij de eerste Ötztaler Fietsmarathon stonden slecht 154 wielrenners aan de start. Inmiddels is het aantal inschrijvingen gestegen tot 10.000 maar deze mogen niet allen deelnemen aan de marathon. Door middel van loting worden 4.000 deelnemers vastgesteld.

Sölden wordt gezien als het hart van het Ötztal en is in de zomer het bergsportparadijs voor mountainbikers, paragliders en wandelaars. De Ötztaler Fietsmarathon is het sportieve hoogtepunt voor amateurwielrenners uit 28 verschillende landen.

De eerste 32 km zijn in een dalende lijn, onder andere langs de gemeente Längenfeld, waar een van de mooiste kuuroorden van de Alpen ligt en een omvangrijk aanbod aan wandelroutes, fietsroutes en hardlooptrajecten is aangelegd. Na Umhausen en Ötz komen de deelnemers bij de voet van De Kuhtai aan. Dit is de eerste klim, erg onregelmatig met vlakke gedeeltes en stukken tot 14%. Na dit obstakel volgt een snelle afdaling.

Vervolgens voert de route verder richting Innsbruck waarna de lange beklimming van de Brenner Pass (1375 m) volgt. Dit is een bergpas door de Tiroler Alpen op de grens tussen Oostenrijk en Italië. Dit lijkt in het begin niet op een klim aangezien de weg vele kilometers plat omhoog gaat met aan het eind een klein steil stukje. Na een korte afdaling is de Jaufen Pass (2099 m) in het Italiaanse Zuid-Tirol aan de beurt. Dit is een gelijkmatige klim door een haag van bomen, die met ongeveer 9% begint en daarna tot 7% afvlakt. Na een bochtige afdaling komen de wielrenners in St. Leonard in het Passeiertal. Om weer in het Ötztal te komen moeten ze de Timmelsjoch (2509 m) passeren. Na deze klim is Sölden al bijna in zicht.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.