wandelen Isère Frankrijk

4 mooie huttentochten door de Isère

Het Franse departement Isère staat onder veel bergliefhebbers bekend als een prachtig gebied. Niet zo gek: het departement ligt volledig in de Franse Alpen, met hoge en bekende bergtoppen en heel veel ruimte om te fietsen en te wandelen. In het departement liggen duizenden kilometers aan uitgezette wandeltochten. Dit zijn vier prachtige hoogtepunten, voor wie graag dagenlang op pad gaat. 

Sur le pas de Charles IX

We beginnen met een beetje geschiedenis. Zo’n 460 jaar geleden trok de Franse koning Karel (Charles in het Frans) IX met zijn moeder Catherine de Medici door het hele koninkrijk. In Frankrijk was een felle strijd over religie losgebarsten en met deze tocht wilde de koning de vrede in zijn koninkrijk terugbrengen. De route die Charles IX is nu voor een groot deel te volgen als wandelroute. . Het deel van de reis dat de koning door de streken Daupiné en dus door het departement Isère voerde, is nu als wandeltocht af te leggen. De tocht, nu bekend als GR 422, voert je in zestien etappes van Lyon naar Valence. Een prachtige tocht met een mooi historisch tintje. 

Meer weten? 

Les pas des Huguenots et des Vaudois 

We blijven even in het verleden. Deze tocht is namelijk een leuke opvolger voor wie de route van Charles IX al heeft afgelegd. De tocht van de Franse koning bracht namelijk geen vrede. De religieuze oorlogen bleven Frankrijk teisteren. Als gevolg daarvan sloegen de Calvinisten in Frankrijk massaal op de vlucht. Deze wandeltocht volgt de routes die zijn gebruikten om veiliger oorden op te zoeken. De route begint in het departement Drôme en loopt door het departement Isère richting Zwitserland en Duitsland. Het deel dat door de Isère loopt is 146 kilometer lang, ongeveer twaalf etappes. Tijdens die twaalf etappes wandel je langs een aantal prachtige plekken, zoals de meren van Matheysine en door de Grésivaudan-vallei, die ooit door koning Lodewijk XII in 1507 ‘de mooiste tuin van Frankrijk’ werd genoemd. 
De paden van de Calvinisten lopen kriskras door Frankrijk en hebben meerdere startpunten.

Meer informatie: Sur les pas des Huguenots et des Vaudois 

Haute Traversée de Belledonne

Heb je geen hoogtevrees, beschik je over een uitstekende conditie en heb je zin in een flinke uitdaging? Dan is dit een tocht voor jou. De Haute Traversée de Belledonne is een uitdagende tocht van zo’n 130 kilometer waarbij je 11 dagen lang de bergkam van het Belledonnemassief volgt. De route doet haar naam eer aan. Je wandelt hier tussen de 2500 en 2977 meter hoogte. Zelf ga je flink op en neer: elke etappe maak je zo’n duizend hoogtemeters. Kortom: een uitstekende conditie is wel vereist. Maar als je dan eenmaal op pad bent, worden je inspanningen wel beloond! Je krijgt het mooiste van het Belledonnemassief te zien. Je wandelt over bergweides, door bossen en over ruige rotsgebieden en door de grote hoogte waarop je loopt, word je regelmatig getrakteerd op prachtige uitzichten. 

De Haute Traversée de Belledonne staat ook bekend als GR 738. Hier vind je meer informatie.

wandelen Isère Frankrijk

Tour de l’Oisans et des Écrins

Dit is nog zo’n tocht voor ervaren wandelaars. De Tour de l’Oisans et des Écrins’, ook wel de GR54, staat namelijk bekend als een van de moeilijkste wandeltochten van heel Europa. De tocht is 176 kilometer lang. Een afstand die je in twaalf dagen aflegt, waarbij je ook nog eens 12.000 hoogtemeters klimmen voor de boeg hebt. Je moet dus een échte klimgeit zijn! Maar ook hier wordt het harde werk beloond, want deze tocht is niet alleen uitdagend, maar ook onvergetelijk.

Meer informatie vind je op de site van de Tour de l’Oisans et des Écrins. 

 

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)