Een bergwandelaar met zijn hond

6 Onmisbare items tijdens het bergwandelen

Wandelen in de bergen is volgens ons de mooiste activiteit die er bestaat. Je bent lekker sportief bezig én geniet van de adembenemend mooie vergezichten en unieke flora en fauna. Geen enkel land en geen enkele bergketen is hetzelfde, dus zal je steeds weer wat nieuws ontdekken. Maar deze wandeltochten hebben wel iets gemeen: je moet je goed voorbereiden. Zo moet je goed nadenken over je route en wat je wel en niet mee moet nemen. In deze blog lees je welke items je niet mag missen.

1. Hoodie

Het weer kan snel omslaan tijdens het bergwandelen en daarom is het belangrijk om altijd warme kleding bij je te hebben. Een hoodie, zeker wanneer je kiest voor een model met rits, is ideaal voor dit doel, omdat deze gemakkelijk aan en uit kan worden getrokken en niet veel ruimte in beslag neemt in je rugzak. Als het gaat waaien, of de zon schijnt heel fel, dan kun je altijd de capuchon opzetten. Zo krijg je geen koude oren of een verbrande nek. Zorg ervoor dat de hoodie gemaakt is van ademend materiaal zodat je niet oververhit raakt tijdens het wandelen. Ga je met een hele groep of je sportvereniging op pad? Laat dan een mooie hoodie bedrukken met jullie logo, namen of mooie print!

2. Goede schoenen en sportsokken

Goede schoenen zijn natuurlijk essentieel voor elk type wandeling, maar vooral bij bergwandelen is het belangrijk om stevige en comfortabele schoenen te dragen. De juiste schoenen bieden ondersteuning aan je voeten en helpen blessures te voorkomen door schokken op te vangen tijdens het lopen op oneffen terrein. Kies voor wandelschoenen met goede grip om uitglijden op rotsachtig terrein te voorkomen. Combineer goede wandelschoenen met compressie wandelsokken. Deze sokken zijn zodanig ontworpen, dat ze de bloedcirculatie in je benen stimuleren en zorgen dat er voldoende zuurstof naar je beenspieren gaat. Je houdt het lopen dan veel langer vol. Daarnaast zorgt een betere doorbloeding ook dat de afvalstoffen uit je spieren veel beter worden afgevoerd. Het grote voordeel daarvan is dat je minder snel last krijgt van vermoeide benen en er minder kans is op spierpijn de volgende dag.

3. Drinkfles & Energierepen

Tijdens het bergwandelen verbruikt je lichaam veel energie en vocht. Drink voldoende water en neem energierepen mee om tussendoor wat extra energie binnen te krijgen. Zorg ervoor dat je genoeg water meeneemt en vul het regelmatig bij, bijvoorbeeld bij een bergbeek of -bron die je onderweg tegenkomt. Een drinkfles met een geïntegreerd filtersysteem kan handig zijn als je geen toegang hebt tot schoon drinkwater.

4. Zonnebrand

De zonnestralen hebben meer impact op grote hoogte, dus bescherm je huid tegen verbranding door altijd zonnebrand mee te nemen. Kies voor een zonnebrandcrème met minimaal SPF 30 en breng het aan voordat je begint met wandelen. Vergeet niet om het regelmatig opnieuw aan te brengen, vooral als je veel zweet of in het water gaat. Er zijn kleine tubes verkrijgbaar die niet zwaar zijn en weinig ruimte innemen: handig om mee te nemen dus.

5. EHBO-setje

Maak een klein EHBO-setje voor onderweg. Het kan altijd gebeuren dat je valt of op een andere manier gewond raakt. Je kunt dit zelf samenstellen, of een kant en klaar pakketje kopen. Dat laatste is waarschijnlijk handiger en compacter. Wil je het zelf doen? Je kunt een handige checklist downloaden, zodat je niets vergeet.

6. Lichtgewicht rugzak

Om je bagage mee te nemen is een lichte, comfortabele rugzak een essentieel onderdeel van je uitrusting voor het bergwandelen. Welk exemplaar het beste is voor jou, hangt af van je wandelroute. Ga je ook overnachten in een tent, of duurt je wandeltocht slechts een paar uurtjes? Kies voor een lichtgewicht rugzak met voldoende ruimte om alle benodigdheden in op te bergen en verstelbare schouderbanden voor comfort tijdens lange wandelingen. Sommige rugzakken zijn speciaal ontworpen voor bergwandelen en hebben extra functies zoals een drinksysteem en ritsvakken voor snelle toegang tot belangrijke items. Het gewicht van je rugzak is een belangrijk criterium. Als je uren door de bergen loopt, voel je elke gram!

Conclusie

Bergwandelen is een geweldige manier om de natuur te verkennen, maar het is belangrijk om goed voorbereid te zijn. Neem altijd warme kleding, goede schoenen, voldoende water en energierepen mee, evenals zonnebrandcrème om je huid te beschermen tegen de sterke UV-stralen van de zon op grote hoogten. En vergeet niet dat al deze items gemakkelijk mee te nemen zijn in een stevige rugzak. Met deze vijf onmisbare items ben je klaar voor elk bergavontuur!

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!