soorten bergschoenen

Verschillende schoenen voor in de bergen

De tijd dat we allemaal de bergen in trokken met een stevig paar hoge leren schoenen is voorbij. Als je op de bergpaden naar de voeten van je mede-bergwandelaars kijkt, kom je een veelheid aan modellen en zelfs type schoenen tegen. Maar welke schoen gebruik je nou onder welke omstandigheden? We lichten een aantal veel voorkomende soorten schoenen uit en vertellen je de beste toepassing per schoen. 

soorten bergschoenen

De ‘gewone’ bergschoen

Deze kennen we eigenlijk allemaal en zeker bij ons lage-landers kom je deze schoen veel tegen. In de winkel worden ze vaak aangeprezen als categorie B en C, of iets daartussenin. Vaak zijn dit prima allround wandelschoenen. Hoog of halfhoog, van stevig leer en met een stevige zool met een goed profiel eronder, maar allemaal weer niet té zwaar en te stijf. Schoenen uit de categorie C zijn soms ook nog geschikt voor stijgijzers. Met de zwaardere C-schoenen kun je ook over sneeuwvelden nog wel goed uit de voeten, de iets lichtere en vooral minder stugge B-schoenen zijn daar niet altijd geschikt voor, al is het maar omdat je met de lichtere schoenen je voeten iets minder makkelijk stevig in de (soms aangevroren) sneeuw zet. 

soorten bergschoenen

Zware bergschoenen

Dit zijn schoenen voor het echte hooggebergte. In de winkel staan ze bij de categorie C/D, categorie D en soms zelfs categorie E. Ze zijn hoog, stijf, stevig en warm. Zo bieden ze goede bescherming en grip op gletsjers en in de sneeuw. Daardoor zijn ze meteen minder geschikt voor ‘gewone’ wandelingen, want de stijfheid en het gewicht zorgen er wel voor dat ze op gewone ondergrond een stuk minder lekker lopen. 

soorten bergschoenen

Lichte wandelschoenen

Zoals gezegd, de tijd dat iedereen op stevige leren schoenen de bergen in ging, is voorbij. Veel mensen trekken de bergen in op lichte schoenen. In de winkel worden dit soort schoenen vaak als categorie A, verkocht. Lichtere schoenen bewegen makkelijk met je voet mee, waardoor je voor je gevoel natuurlijker loopt. Ook zijn lichtere schoenen vaak minder warm. Iets dat zeker met de hete zomers zoals we die de laatste jaren vaker mee hebben gemaakt, geen overbodige luxe is. Anderzijds bieden ze wel wat minder bescherming. De soepele zool geeft vaak wat minder steun bij klauterwerk en het bovenwerk is ook vaak van licht en soepel materiaal, waardoor eventueel stoten en schaven sneller een blauwe plek oplevert. Vaak zijn dit ook lage schoenen, waardoor je net iets eerder steentjes, takjes of ander los materiaal in je schoenen krijgt. Kortom: dit soort schoenen zijn prima voor tochten over goed aangelegde paden, over terrein zonder grote hellingen of klauterpartijen en als je ook nog eens een stad in wil. 


Meer weten over de verschillende categorieën bergschoenen? Hier lees je meer over die categorieën en andere zaken waar je op kan letten. 


soorten bergschoenen

Trailschoenen

Trailrunners trekken niet zomaar op alledaagse hardloopschoenen de bergen in. Gewone hardloopschoenen bieden prima ondersteuning en grip op verharde ondergrond, maar op losse ondergrond en bergpaadjes bieden ze niet genoeg bescherming en grip. Trailrunningschoenen zijn daarom net iets steviger; om pijnlijke plekken door stoten en schaven te voorkomen zijn de neus en de hak vaak extra beschermd. Daarnaast heeft heeft de zool meer grip dankzij de nopjes die in het profiel zitten. Kijk als je trailrunningschoenen gaat kopen goed naar die zool, want die nopjes komen in veel verschillende variaties, allemaal afgestemd op verschillende ondergronden. 

soorten bergschoenen

Approach-schoenen

Is het een hardloopschoen? Is het een bergschoen? Het is eigenlijk allebei. Approach-schoenen zijn een soort combinatie van lichte sportschoenen en stevige bergschoenen die bedacht zijn voor – de naam zegt het al- de tochten naar het begin van een route waar specifiek schoeisel voor nodig is. Approach-schoenen combineren de lichte kwaliteiten van een trailschoen met de stevige zool en bescherming van een bergschoen. Daardoor zijn ze populair bij rotsklimmers, die met deze schoenen op pad gaan naar het begin van hun klimroutes. Maar vaak lopen ze lekker genoeg om ook als lichte wandelschoen dienst te doen, met als positief extraatje dat de stevige zool je net iets meer ondersteuning geeft tijdens klim- en klauterpartijen. Vaak zitten er extra rubberen beschermpanelen op de schoen, waardoor ze écht tegen een stootje kunnen. 

soorten bergschoenen

Klimschoenen

De kans dat je iemand op deze schoenen ziet lopen is erg klein, maar in gebieden met veel klimroutes zul je ze aan menig rugzak zien bungelen: klimschoentjes. Het zijn vaak wat gek ogende schoentjes, die soms meer aan balletschoenen doen denken, dan aan de stevige stappers waarmee we vaak de bergen in trekken. De kleine schoentjes zitten vaak strak om de voet, terwijl de rubberen zool wel veel grip geeft op de kale rots. Sommige modellen zijn een beetje gekromd, waardoor je als klimmer met je tenen nog beter achter kleine richeltjes en oneffenheden in de steen kan haken. 

 

Meer inspiratie

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?