80-jarige Japanner op top van Mount Everest

Mount Everst by Rupert Taylor-PriceUpdate: Een 80-jarige Japanner heeft op 22 mei de top van de Mount Everest bereikt. Yuichiro Miura is de oudste klimmer ooit die de hoogste berg ter wereld bedwong, maar hij kan waarschijnlijk maar kort van zijn record genieten. Volgende week is de 81-jarige Nepalees Min Bahadur Sherchan van plan de berg te beklimmen. Bron: NOS.nl

Nieuwsbericht van 17 mei:

Om 05.00 uur 's ochtends, lokale tijd, is de 80-jarige Japanner Yuichiro Miura voor de derde keer begonnen aan zijn beklimming van de Mount Everest. Als hij erin slaagt de top te bereiken komt hij in het Guinnes Book of World Records als de oudste man die de berg beklom.

Samen met zijn zoon van 43 jaar zijn ze vertrokken vanaf het basiskamp op 5300 meter hoogte in de hoop de top te bereiken op 24 mei.

Guinnes Book of World Records

Het record is sinds 2008 in handen van een 76-jarige Nepalees genaamd Min Bahadur Sherchan. Voor de derde keer hoopt Miura het record te verbreken en zijn naam in het Guinnes Book of World Records te vestigen. Al eerder had hij een record op zijn naam staan. Op 70-jarige leeftijd was Miura namelijk ook al de oudste man die de berg beklom.

Muira heeft aangegeven dat hij het niet doet voor een wereldrecord, maar om zijn eigen record te breken. Na het ondergaan van twee operaties in 2009 heeft hij weer volop getraind om zijn conditie op peil te krijgen en fit te worden voor de klim. Als de beklimming van Muira slaagt, wil de Nepalees Min Bahadur Sherchan zijn eer verdedigen door op 81-jarige leeftijd het record van Muira te breken.

The man who skied down Everest

Naast verschillende records is Miura ook het onderwerp in de documentaire 'The man who skied down Everest'. Deze documentaire is gemaakt naar aanleiding van zijn record in 1970, toen hij de eerste man was die de Mount Everest af skiede. De film kwam uit in 1975 en won de Oscar voor beste documentaire.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer