Devil's Tower

87-jarige Amerikaan klimt beroemde Devil’s Tower

Op 11 september 2017 slaagde Robert Kelman op de leeftijd van 87 jaar erin de wereldberoemde Devil’s Tower via de Durrance Route te beklimmen. Daarmee pakte hij het record af van Siegfried Hebenstreit, die de klassieker op 83-jarige leeftijd bedwong. Het was een project waar hij lang naartoe had gewerkt. ‘Ik ben een paar keer gevallen en heb af en toe gerust, maar ik heb alles vrijgeklommen,’ liet de oude klimmer trots weten. Hij noemt de beklimming zijn magnum opus.

De Durrance Route werd in 1938 geopend door Jack Durrance en Harrison Butterworth, die hem op een 5.7 (5b) waardeerden. De zeven touwlengtes van de route volgen de brede spleten van de rots en de klimmer moet allerlei soorten klimtechnieken toepassen: van ‘jammen’ (vuisten verklemmen) tot ‘offwidth’ (arm, been of hele lichaam verklemmen). Kelman koos in de laatste lengte voor het populaire alternatieve einde dat ‘Bailey Direct Finish’ heet. De Devil’s Tower is 386 meter hoog.

Kelman en zijn gids zijn zes maanden voor de uiteindelijke beklimming begonnen met trainen en samen klimmen. Meerdere dagen per week was hij met gewichten in de weer, maar Kelman voelde zich desondanks zwak na een openhartoperatie die hij twee jaar eerder was ondergaan. Het was zwaar, maar Kelman wist ook: ‘Als ik dit nog wil doen, dan is nu het moment.’

Bron:

Afbeelding:

Jolande (Wolk9) via Pixabay

Meer inspiratie

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Speciaal voor de winter brengt Hanwag de Anros ES met de nieuwe waterdichte Eco-Shell Footwear voering en de MICHELIN® V-ROUGH zool.

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie.