Lapporten. Fjallraven classic. Foto hakuseki.jpg

Alles wat je wilt weten over de Fjällräven-classic

Lapporten. Fjallraven classic. Foto hakuseki.jpgVan 10 tot 17 augustus vindt in Zweden de Fjällräven-classic plaats, een 110 kilometer lange wandeltocht door de bergen van het Zweedse Lapland. De tocht begint in Nikkaluokta in het zuiden en eindigt in Abisko in het noorden. In totaal kunnen 2000 mensen meedoen met deze wandeltocht. De inschrijving is al gesloten, maar als je naar het forum van de website gaat, kun je mogelijk nog tickets kopen van mensen die toch niet kunnen deelnemen.

De wandeltocht bestaat uit zeven fases:

  • Van Nikkaluokta tot het Kebnekaise bergstation: een route door berkenbossen, moerassen en over de rotsachtige top van Tuolpagorni. Deze route maakt een stop bij LapDånalds, waar je rendier-burgers kunt eten. 
  • Van Kebnekaise bergstation tot de Singi berghut: hier begint de wandelroute te stijgen en de route slingert langs de voet van de Kebnekaise, langs de Lillberget vallei en over het Tjäkjavagge en Kungsleden pad. 
  • Van de Singi berghut tot de Sälka berghut: Een rustigere wandeling met bergtop en bergafwaarts terrein. Vanaf deze route kun je ook de deDrakryggen (Dragonback) berg bekijken.
  • Van de Sälka berghut tot Tjäktja: een zware tocht waarbij je de Tjäktja Pass bereikt, met 1.140 meter boven zeeniveau het hoogste punt van de tocht.
  • Van Tjäktja tot de Alesjaure berghut: een groen route, grote delen door heidelandschap en halverwege de route zijn de hutten in Alesjaure al zichtbaar. 
  • Van de Alesjaure berghut tot Kieron: een route langs het Alesjaure meer en de Kartinvare berg. 
  • Van Kieron tot het Abisko bergstation: een route door het Abisko National Park en langs de Abiskojåkka rivier. Deze route passeert zandstranden, een bloemrijke omgeving en eindigt natuurlijk op de finishlijn. 

Tijdens de Fjallraven-classic zorg je zelf voor spullen en kom je langs verschillende plekken waar je je tent kunt opzetten. In totaal passeer je zes controleposten en onderweg kom je langs een aantal locaties waar winkels, restaurants, sauna’s en een dokterspost aanwezig zijn. Iedereen die finisht in Abisko krijgt een medaille.

Je kunt kiezen of je de deFjallraven-classic is drie of in vijf dagen loopt. Als je de route in drie dagen loopt, is de etappe als volgt:

Dag 1: Nikkaluokta - Singistugan, 34 kmDag 2: Singi - Alesjaure, 39 kmDag 3: Alesjaure - finish, 35 km

Als je de route in vijf dagen loopt, is de etappe als volgt:Dag 1: Nikkaluokta – KebnekaiseMountain Station, 19 kmDag 2: Kebnekaise – Sälkastugan, 26 kmDag 3: Sälka – Alesjaure, 25 kmDag 4: Alesjaure – Kieron, 18 kmDag 5: Kieron – finish, 17 km

Ga voor meer informatie naar de website van Fjällräven. 

 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?