Home » Zweden

Lapland

Lapland

In het uiterste noorden van Zweden ligt Lapland. Deze streek is onderdeel van het grotere gebied Lapland dat zich over het noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en het noordwesten van Rusland uitstrekt. Het Zweedse Lapland omvat delen van de provincies Västerbottens län en Norrbottens län en heeft een oppervlakte van 109.700 km2. Er wonen ongeveer 101.000 mensen.

In deze streek liggen zeven nationale parken en vier daarvan vormen samen het werelderfgoed Laponia. De uitgestrekte en afgelegen berggebieden van het noorden van Zweden zitten vol met beren, wolven en lynxen. Dit gebied is uitsluitend per voet bereikbaar en maakt het dan voor de avonturier heel aantrekkelijk.

In het uiterste noorden van Zweden ligt Lapland. Deze streek is onderdeel van het grotere gebied Lapland dat zich over het noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en het noordwesten van Rusland uitstrekt. Het Zweedse Lapland omvat delen van de provincies Västerbottens län en Norrbottens län en heeft een oppervlakte van 109.700 km2. Er wonen ongeveer 101.000 mensen.

In deze streek liggen zeven nationale parken en vier daarvan vormen samen het werelderfgoed Laponia. De uitgestrekte en afgelegen berggebieden van het noorden van Zweden zitten vol met beren, wolven en lynxen. Dit gebied is uitsluitend per voet bereikbaar en maakt het dan voor de avonturier heel aantrekkelijk.

Naar het noorden toe wordt het landschap steeds ruiger en de bergen kaler, maar de naaldwouden blijven. In Lapland kan je ook genieten van de Midzomernachtszon en het spectaculaire Noorderlicht.

Laponia
Het gebied Laponia ligt volledig boven de poolcirkel en is 9400 km2 groot en staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Het is op deze lijst opgenomen in 1996 en is een gecombineerd natuurerfgoed en cultuurerfgoed. UNESCO heeft voor een cultuurerfgoed gekozen vanwege de oorspronkelijke inwoners van dit gebied: de Samen. De Sami leefden van oudsher met kuddes rendieren, die ze in de zomer naar de bergen op de Noordelijke Eilanden voerden, en in de winter naar het vasteland. Tegenwoordig worden de kuddes met helikopter of sneeuwscooter bij elkaar gehouden. 

Nationale parken
De nationale parken in Lapland in Zweden zijn: Abisko, Björnlandet, Vadvetjåkka, Pieljekaise, Stora Sjöfallet, Padjelanta, Muddus en Sarek. Die laatste vier vormen Laponia.

Een wandel- of trektocht in het nationale park Sarek is geen zondags wandelingetje: er zijn geen gemarkeerde paden, hutten of voorzieningen en je hebt een grondige kennis van dit type terrein nodig. Je moet alle uitrusting meenemen voor je gehele verblijf, doorgaans minimaal één week. Er liggen 8 toppen boven de 2000 meter. De bergen in Sarek zijn vaak lastig te beklimmen, maar de Laddepakte, Naite, Nammath, Skarjatjakka (een na hoogste berg van Zweden) en Skierfe zijn tamelijk goed te doen en bieden geweldige uitzichten.

Aan Sarek grenst het park Stora Sjöfallet. In het noorden van dit park ligt de 1810 meter hoge berg Kallaktjåkkå. In het westen domineert de Koningin van Lapland: de 2015 meter hoge Ahkká met maar liefst elf toppen.

Kungsleden
Een trip naar Laponia is niet compleet zonder op zijn minst een deel van Kungsleden, het Koningspad, te lopen: het 425 kilometer lange ski- en trekkerspad dat van Abisko in het noorden naar Hemavan in het zuiden voert. Het pad loopt ook door Sarek en gaat langs de hoogste berg van Zweden, de Kebnekaise.

Kebnekaise
De Kebnekaise is 2113 meter hoog en ligt in het gelijknamige bergmassief. In Zweden liggen twaalf toppen die boven de 2000 meter uitkomen (soms heeft een berg meerdere toppen) . Ze liggen allemaal in de provincie Norrbottens län. De vijf hoogste bergen van Zweden zijn:

  • Kebnekaise – 2113 meter
  • Sarektjåkkå – 2089 meter
  • Kaskasatjåkka – 2076 meter
  • Kaskasapakte – 2043 meter
  • Akka – 2016 meter

Wandelen
In de Zweedse bergen kun je terecht voor elk type bergwandelen en bergbeklimmen. Van het woeste nationale park Sarek waar paden en faciliteiten ontbreken, tot goed gemarkeerde paden rond het bergstation Grövelsjön in Dalarna, vanwaar je samen met je gezin deze ongerepte bergachtige regio kunt ontdekken. De Zweedse bergen hebben een goed opgezette infrastructuur van bergstations en hutten, jeugdherbergen en andere accommodaties.

Wintersport
In Zweden kun je veel meer dan alleen maar skiën en snowboarden. Langlaufen door sparrenbossen, een tocht door de ruige natuur met een snowscooter, crossen op het ijs in een rallywagen, ijsklimmen, Nordic Walking of op pad met een hondenslee en overnachten in een iglo.

De beste periode voor wintersport in Scandinavië is in de maanden maart en april. De dagen worden dan weer wat langer terwijl de sneeuwcondities vaak nog steeds heel goed zijn. Ga je rond de Kerst of in januari, houd dan rekening met korte dagen en de kou.



Bergen Magazine
In Bergen Magazine nummer 1 van 2009 is een artikel verschenen over Kungsleden. Daarin vertelt Sander van der Werf hoe hij deze wandeltocht loopt en beleeft.In nummer 1 van 2010 stond een artikel over het werelderfgoed Laponia. 

Nieuws - 12 jan 2016

Deze week gaat de vakantiebeurs van start. Morgen, 13 januari, is de eerste dag en tot 17 januari 2016 heb je de tijd om je te laten inspireren door alle landen en mogelijkheden. Op de beurs is allerlei informatie te vinden, ook over berglanden.

Fjallraven Polar 2015
Reportage - 30 okt 2014

Vanaf 18 november 2014 kun je je weer aanmelden voor deelname aan Fjällräven Polar 2015. De procedure is eenvoudig: upload een foto of video met uitleg waarom jij gekozen moet worden om mee te doen.

Fjällräven Polar 2014
Nieuws - 13 nov 2013

Wie altijd al een hondensledetocht heeft willen maken op 200 km boven de poolcirkel-, kan vanaf 14 november solliciteren voor deelname aan de Fjällräven Polar 2014.

Jochem Aerts
Nieuws - 11 jan 2013

De Belg Jochem Aerts en de Nederlandse Hinkelien Schreuder zijn uitverkoren om deel te nemen aan Fjällräven Polar 2013.

Achter de honden op een slee in de Arctische wildernis van Zweden
Nieuws - 24 okt 2012

Heb jij de wens of droom om ooit eens in de sneeuw en de bergen op een slee door h

Hotel Kakslauttanen. Foto www.kakslauttanen.fi
Nieuws - 1 jan 2012

Tijdens de wintersport overnachten we meestal in hotels, appartementen of pensions. Het liefst in een leuk skidorp en vlak bij de pistes.

Poollicht boven Noorwegen. foto Bjørn Jørgensen/www.visitnorway.com
Reportage - 15 nov 2011

Vrijwel iedereen kent de term noorderlicht. De eerste associatie is ongetwijfeld met poolgebieden. Toch komt poollicht op veel meer plaatsen op aarde voor.

Waar laat jij je peuk op de piste
Nieuws - 27 sep 2011

Ook deze winter zullen we weer massaal naar de bergen afreizen voor de wintersport.

Reportage - 25 jul 2011

Over de grijze lucht ligt een fijne lila waas, hier en daar onderbroken door oplichtende plekken. Achter de schaarse toendrabegroeiing strekt het meer zich uit. Het water golft onrustig. De heuvels links en rechts deinen weg in steeds vagere tinten. In het verre verlengde van het meer zijn de helwitte flanken Sarek zichtbaar.Ik wil niemand zien dit jaar.

Reisverhaal - 3 mei 2011

Kebnekaise is de hoogste berg van Zweden. Samen met een vriend uit Nederland beklom ik de berg in Juli; met stijgijzers via een gletsjer omhoog, en via de reguliere wandelroute weer omlaag.

Porjus

Pagina's

Abonneren op Lapland