Alpensteenbok geboren in Artis

Alpensteenbok geboren in Artis

Met een beetje geluk kom je ze tegen tijdens je bergwandeltochten: Alpensteenbokken, of beter gezegd: de Capra Ibex. Maar mocht je nou één van die pechvogels zijn die elke keer maar misloopt, dan kun je ze ook dichter bij huis bekijken, in Artis. En sinds 2 mei heb je daar nog meer redenen voor, want de familie Alpensteenbokken daar, hebben een kleintje erbij.

Hoewel de Bokkenrots in Artis natuurlijk in het niet valt bij de Alpenreuzen waar zijn wilde soortgenoten leven, klom het jonge bokje net als in het wild al snel met de rest van de kudde mee. Nog een beetje wankel op de pootjes en af en toe met een bemoedigende duw van mamma, maar zelfs zo in de dierentuin is goed te zien hoe de kleine steenbokjes al kort na de geboorte halsbrekende toeren uit kunnen halen.

Steenbokken in het wild

In het wild komt de Capra Ibex voor tot hoogtes van 3200 meter. In de zomer leven ze het liefst in het hooggebergte, in de winter trekken ze naar lager gelegen gebieden. De dieren leven in kleine rondtrekkende kuddes. De jongen drinken een half jaar melk bij hun moeder. Daarom is het zaak dat de kleintjes vanaf hun geboorte bij hun moeder blijven. Zodoende zijn ze al vanaf hun geboorte in staat om als een volwassen steenbok te klimmen en te klauteren.  

Steenbok in het wild ontmoeten

Op veel plekken, worden ze niet bejaagd, waardoor ze soms tot op enkele meters afstand te benaderen zijn. Zeker in een aantal nationale parken, zoals Nationaal Park de la Vanoise en Parc Ecris. Pas echter wel op, want een steenbok met jong die zich bedreigd voelt, weet hoe ze haar hoorns moet gebruiken om haar jong te beschermen.   

Meer inspiratie

Ontdek het skigebied Turracher Höhe (1.763 m). Dit is één van de meest sneeuwzekere en gevarieerde skigebieden in Oostenrijk.

Het Montafon telt vijf skigebieden. Voor deze skigebieden en voor het naburige Brandnertal geldt één skipas.

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie. 

Speciaal voor de winter brengt Hanwag de Anros ES met de nieuwe waterdichte Eco-Shell Footwear voering en de MICHELIN® V-ROUGH zool.

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!