Eagle Alpine Race

Arend legt smeltende gletsjers vast

Hoe leg je smeltende gletsjers vast? Dat kan natuurlijk met een helikopter, een vliegtuig of een drone, maar die zijn niet heel milieuvriendelijk. Vliegtuigen en helikopters stoten natuurlijk veel CO2 en drones zijn van plastic. Natuurbeschermers vonden nog een manier om de smeltende gletsjers in kaart te brengen: een arend.

Alpine Eagle Race

Met de Alpine Eagle Race vloog een zeearend van de de Eagle Wing Foundation in vijf dagen door vijf alpenlanden. De langste vlucht van een in gevangenschap geboren roofvogel ooit. De zeearend werd afgezet op de top van vijf grote alpengletsjers, en vloog vanaf daar zo snel als z’n vleugels hem konden dragen naar een valkenier aan de voet van de gletsjer.

Ster van de show is de zeearend Victor, die op internet al faam verwierf met filmpjes van de Mer de Glace en de skylines van Parijs en Dubai. De eerste beelden laten zien dat Victor inderdaad een ervaren cameravogel is. Startpunten waren de Zugspitze, Dachstein, Marmolada, Aiguilles du Midi en de Piz Corvatsch. Vanaf daar vloog Victor met een cameraatje op zijn rug naar beneden en legde onderweg fantastische beelden van de gletsjers vast, letterlijk in vogelvlucht.

Klimaatverandering in de Alpen

Met het project wil de stichting Eagle Wings meer mensen bewust maken van de problemen die het veranderende klimaat met zich mee brengt. Het klimaat in de Alpen warmt sneller op dan op veel andere plekken in Europa en de gevolgen daarvan zijn nu al pijnlijk merkbaar. Gletsjers smelten letterlijk als sneeuw voor de zon, terwijl de gevolgen van alsmaar het alsmaar extremer wordende weer ook al merkbaar zijn. Denk daarbij maar aan extreme sneeuwval, maar ook aan modderlawines door toenemend smeltwater.

De beelden zijn niet alleen bedoeld om mensen te laten zien hoe mooi de besneeuwde Alpen zijn, het vogelvluchtperspectief moet ook een ‘dialoog’ opwekken tussen mensen, dieren en via satellietbeelden de wetenschap. Naast het dierlijke standpunt van Victor wordt het menselijke standpunt in beeld gebracht door natuurfotografe Nomi Baumgartl, ruimtevaartorganisatie ESA verzorgt de beelden vanuit de ruimte.

Meer inspiratie
Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?