Atletiek in het centrum van Innsbruck

Op 25 mei 2016 zal de Oostenrijkse stad Innsbruck volstromen met atleten en publiek van over de hele wereld. De reden hiervoor is de 12e editie van de International Golden Roof Challenge, waarin de beste atleten het tegen elkaar op nemen in een competitie in de categorieën polsstokhoogspringen en verspringen. Voor toeschouwers is het mogelijk om dit unieke evenement gratis bij te wonen.

FlySwat

Midden in het centrum van Innsbruck staat ’s werelds grootste mobiele atletiekbaan “FlySwat”. Het gevaarte is zo ontworpen om meer dan 8 meter te kunnen verspringen. Recent is de baan nog gebruikt voor het zetten van een nieuw record polsstokhoogspringen. In de categorieën polsstokhoogspringen en verspringen gaan atleten van over de hele wereld op deze FlySwat de competitie aan om zo punten te verdienen voor de wereldwijde ranking. Het belang van die ranglijst is groot voor de atleten: het speelt een rol in het kwalificeren voor de Olympische Spelen en wereldkampioenschappen.

Gotische oude centrum

De plek waar de Golden Roof Challenge plaatsvindt is een plein onder het gouden dakje. Het gouden dak geldt als symbool van het oude centrum van Europa en wordt gezien als symbool van de inconsistentie in tijden van verandering. Het was de grote keizer Maximilian I die in 1500 het dakje net boven het balkon toevoegde aan het gebouw Neuhof. Het dakje is versierd met 2657 originele goud vergulde koperspanen. Het Gotische oude centrum strekt zich uit voor de deur van dit gebouw. Het is een locatie waar de late Middeleeuwen nog altijd een soort van beleefd kunnen worden.

Internationale cultstatus

De Golden Roof Challenge heeft op internationaal niveau een cultstatus verkregen door de unieke combinatie van sportprestaties in een bijzonder stedelijke setting. Het is om die reden dat atleten van over de gehele wereld zich hebben aangemeld om deel te nemen aan het evenement in Innsbruck. Mocht het je niet lukken om een bezoekje te brengen, wees dan niet getreurd. De wedstrijd wordt via een livestream uitgezonden in maar liefst 147 landen en wordt ook op TV verslagen. Voorafgaand aan de competitie is het aan de jeugd om hun talent te laten zien tijdens de 7e editie van de Euregio school championships. Opkomend atletiektalent uit Tirol, Zuid-Tirol en Trentino nemen het tegen elkaar op en hopen ooit in de voetstappen van hun sportidolen te treden.

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!