Matterhorn. Foto: Roban Kramer (Flickr)

Awards uitgereikt tijdens Bergsportdag 2015

 Roban Kramer (Flickr)Op zondag 15 maart zijn tijdens de Bergsportdag de jaarlijkse BergsportAwards uitgereikt aan alpinisten, klimmers, gebieden en organisaties die veel hebben betekend voor de bergsport in 2014. Jorg Verhoeven ging naar huis met twee awards en het Zwitserse Wallis werd uitgeroepen tot favoriete wandelbestemming.

Vijf keer BergsportAwards

De BergsportAwards werden dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt door de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging. De uitreiking vond plaats op zondag 15 maart in de Jaarbeurs, Utrecht, tijdens de Bergsportdag. Genomineerden konden in de prijzen vallen in de categorieën Alpiene beklimming, Jeugdklimmer, Sportklimprestatie, Wandelbestemming, Duurzaamheidsinitiatief, Klimhal en Boulderhal.

Twee awards voor Jorg Verhoeven

Jorg Verhoeven ging naar huis met twee awards. Hij kwam als winnaar uit in de bus in de categorieën Alpiene beklimming en Sportklimprestatie. Dit kwam niet helemaal als een verrassing. Verhoeven staat erom bekend de beste Nederlandse allround klimmer en boulderaar te zijn. In november zette hij een mooie prestatie neer door 'The Nose' in het Amerikaanse Yosemite National Park vrij te beklimmen, maar het was zijn beklimming van 'Wheel of Chaos', in de Rocky Mountains, die hem de award in de categorie Sportklimprestatie bezorgde.

Zwitserse Wallis favoriete wandelbestemming

Het Zwitserse Wallis ging er op 15 maart vandoor met de BergsportAward favoriete wandelbestemming. Het is de tweede keer dat Zwitserland in de prijzen valt. Wallis kreeg de meeste stemmen bij de internetverkiezing onder bergsportliefhebbers. In de categorie waren negen wandelbestemmingen in vijf landen genomineerd. In Wallis vind je de hoogste bergen van Zwitserland, waaronder de wereldberoemde Matterhorn van meer dan 4000 meter hoog. Een prachtig decor voor zomerse (en winterse) bergwandelingen. In het komende nummer van Bergen Magazine (april) staat de Matterhorn centraal. Nog geen abonnee? Bekijk hier de speciale aanbieding om dit nummer thuis te ontvangen.

Mark Brand wint in categorie Jeugdklimmer

In de categorie Jeugdklimmer werd Mark Brand geselecteerd als winnaar. Als lid van de Jong Oranje Selectie van het Nederlands Team Sportklimmen, deed Brand dit jaar mee aan het Jeugd WK in Noumea (New Caledonia). Hij eindigde op een zevende plaats, wat voor een Nederlander een uitzonderlijke prestatie is. Bovendien werd hij dit jaar voor de derde keer op rij Nederlands jeugdkampioen in zowel Boulder als Lead.

Patagonia, Grip Klimcentrum Nijmegen en Monk Eindhoven

In de categorie Duurzaamheidsinitiatief werd Patagonia door de stemmers gekozen als favoriet. In de herfst van 2014 bracht het merk een collectie donskleding op de markt, waarbij ganzendons gebruikt is van ganzen die nooit zijn vetgemest of levend geplukt. Men kan de herkomst van het dons helemaal terughalen.

Dit jaar is het de eerste keer dat de BergsportAwards de categorie beste klimhal en beste boulderhal uit elkaar heeft gehaald. De prijs voor beste klimhal ging dit jaar naar Grip Klimcentrum Nijmegen. Monk Eindhoven mag zich een jaar lang de beste boulderhal noemen.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?