Gletsjer Pakistan foto bongo vongo

Aziatische gletsjers groeien weer aan

Gletsjer Pakistan foto bongo vongoOnlangs konden we op Bergwijzer nog melden dat gletsjers minder lijken te slinken dan gedacht. Nu blijkt dat sommige Aziatische gletsjers zelfs weer aangroeien. De ontdekking werd gedaan door Franse onderzoekers na het bestuderen van satellietbeelden.

Waar veel gletsjers in de wereld lijken te smelten, groeien er een paar in Azië weer aan. Het gaat om enkele gletsjers in delen van het Karakoram-gebergte, op de grens van Pakistan, India en China. Andere gletsjers in de streek smelten wel nog steeds langzaam naar een kleiner formaat.

De onderzoekers denken dat de groei een gevolg is van regionale klimaatontwikkelingen in de koude Karakoram-bergen, maar ze "weten het niet zeker". Het Franse onderzoeksteam vergeleek voor hun onderzoek satellietbeelden van de gletsjers uit 1999 en 2008. Door diverse studies is het welbekend dat ook de opwarming van aarde verantwoordelijk kan zijn voor een groter wordende gletsjer. De opwarming van de aarde zorgt namelijk vaak voor meer regenval en in zeer koude periodes kan deze extra neerslag zorgen voor meer groei.

Dit is niet de eerste keer dat een gletsjer weer aangroeit in plaats van te smelt. Eind 2011 meldde Bergwijzer dat de gletsjer Grandes Jorasses op de Mont Blanc ook al groeide. Helaas is dit niet voor alle gletsjers het geval. Zo zijn de gletsjers in Oostenrijk nog nooit zo snel gesmolten als in dit seizoen en brokkelt ook de gletsjer van de MountEverest razendsnel af. 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.