Beren in Zwitserland

Beer in het Berner Oberland

In de buurt van het Zwitserse Lenk, in het Berner Oberland, is een beer gespot. Of het gaat om dezelfde beer die vorig jaar in de regio werd gezien, of dat het een nog onbekende beer is, is niet helemaal duidelijk. Ondertussen moeten de autoriteiten in de regio gaan nadenken over hoe ze met de beer om gaan.

Waar de beer precies zit, en welke beer het precies is, is dus nog onduidelijk. Het zou kunnen gaan om de beer die door de autoriteiten als M29 wordt aangeduid. Deze beer kwam in 2016 Zwitserland binnen wandelen en trekt sindsdien door het land. Hij werd gezien rondom de Vierwaldstättersee, in Entlebuch, in Eriz maar ook in de buurt van de Thunersee.

Beren en mensen

Ondanks dat de beer dus flink aan de wandel is, lijkt het erop dat het Berner Oberland populair is bij de beer. En dat betekent dat de bewoners én toeristen rekening moeten gaan houden met de aanwezigheid van een beer in hun omgeving. Dat betekent dat er kleine maatregelen getroffen moeten worden. De beer mag immers geen afhankelijkheid van mensen op gaan bouwen, concreet komt dat er op neer dat de beren vooral niet het idee moeten krijgen dat ze eten van mensen kunnen krijgen. Dat zou betekenen dat de dieren alleen maar meer mensen gaan opzoeken, waardoor mens en beer elkaar meer en meer in de weg gaan zitten.

Nieuwe beer-proof prullenbakken

Een van de meest doeltreffende maatregelen is het plaatsen van afvalbakken die beer-proof zijn. Met andere woorden: afvalbakken die zo zijn ontworpen dat beren zich niet tegoed kunnen doen aan de inhoud ervan.  Met zulke maatregelen moet worden voorkomen dat de beren zich te veel in de nabijheid van mensen ophouden.

Wat kun jij doen?

Tijdens je vakantie kun je zelf het een en ander doen om de autoriteiten te helpen. Vooral door geen, maar dan ook echt geen afval achter te laten tijdens je wandeling. Natuurlijk deed je dat niet, maar dat geldt ook voor etensresten. Dat appelklokhuisje moet dus ook in de beer-proof afvalbak.

De kans dat je een beer zoals M29 of één van zijn soortgenoten in de Alpen tegenkomt, is nog steeds heel klein. Beren zijn schuw en mijden over het algemeen gebieden waar veel mensen actief zijn. Mocht je tijdens een tocht door de bergen berensporen tegenkomen, of misschien zelfs een beer in de verte zien, laat dat dan weten aan het Jagdinspektorat van het kanton Bern via telefoonnummer 0041 31 6361430. Wat je moet doen als je echt een beer op de weg tegenkomt, staat hier

Bron:

SRF.ch 

Afbeelding: 

Pixabay

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95 + Waardebon (twv € 25,-)