Hannes van Duysen kampioen

Belgisch succes op het wereldkampioenschap Boulderen voor jongeren

Tijdens het wereldkampioenschap sportklimmen in Rusland heeft het Belgische team succes geboekt. Bij de Jeugd-A heeft de zestienjarige Hannes van Duysen als eerste Vlaming de titel op het onderdeel Boulderen veroverd.

In het Russische Voronezh zijn de jeugdwereldkampioenschappen sportklimmen in volle gang. Met nu dus het eerste succes voor de Belgen. De overwinning van Van Duysen is niet alleen de eerste Belgische wereldtitel op dit onderdeel, voor de jonge klimmer zelf is het een belangrijke stap naar zijn volgende grote doel: de finale van de Olympische Spelen in Parijs in 2024.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Op die Olympische Spelen is het klimonderdeel een soort allroundcompetitie van drie klimdisciplines. Om in de finales te komen, moet Van Duysen dus ook topprestaties leveren bij Lead en Speed. Of hij bij de eerste van die twee al op topniveau is, weten we over een paar dagen. Op 26 augustus komt hij in Voronezh in actie op Lead. De einduitslag is op 28 augustus bekend. De voortekenen zijn goed, want eerder dit jaar won hij al goud en zilver in de discipline Lead op de Europese Jeugdbeker in Puurs-Sint-Amands (België) en het Europese Jeugdkampioenschap in Perm (Rusland). Zijn bronzen medaille scoorde hij in Boulder op de Europese Jeugdbeker in Graz (Oostenrijk).

Tijdens de wereldjeugdkampioenschappen in Voronezh nemen meer dan 400 atleten het tien dagen lang tegen elkaar op in de drie disciplines van Sportklimmen: Speed, Boulder en Lead. De deelnemers zijn verdeeld in drie leeftijdscategorieën: Juniors (18-19 jaar), Jeugd A (16-17 jaar) en Jeugd B (14 – 15 jaar).

Het kampioenschap is te volgen op het Youtube-kanaal van IFSC Climbing

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Bergsport: 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?