Wat is boulderen nou eigenlijk?

Wat is boulderen nou eigenlijk?

Steeds meer mensen boulderen. Boulderhallen schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. Maar wat is boulderen nou eigenlijk?

Wat is boulderen?

Het woord ‘boulder’ is ook wel Engels voor kei of rots. En daar komt de sport vandaan. De klimsport ontstond toen rotsklimmers hun vaardigheden trainden op grote rotsblokken in de omgeving. Maar inmiddels is boulderen veel meer dan dat. Er worden korte routes beklommen die niet extreem hoog zijn. Meestal zo’n vier meter. Je kan gaan boulderen in de natuur, maar er zijn ook genoeg boulderhallen.

De geschiedenis

John Gill, een oud wiskunde leraar uit Amerika, heeft als klimliefhebber onderzoek gedaan naar hoe boulderen is ontstaan. Hij denkt dat het is ontstaan door de alpinisten die bergen beklommen in het midden van de 19e eeuw. Maar anderen hebben zo hun menig dat het rond 1980 begon, De oorsprong van bouderen is dus niet helemaal zeker, maar dus wel in de 19e eeuw. In Amerika werd de eerste officiële boulderhal geopend in 1987. Hoewel boulderen in 1998 officieel werd geïntroduceerd als een onderdeel van de klimsporten, werd het pas vanaf het jaar 2000 écht populair.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Die populariteit zit ‘m in de laagdrempeligheid van de sport, én in de veelzijdigheid ervan. Je hebt relatief weinig materiaal en uitrusting nodig, maar er wordt wel heel wat van je gevraagd. Om een wand van ongeveer 4 meter te beklimmen, heb je kracht, inzicht en intelligentie nodig. Boulderen is niet alleen klimmen, het is ook puzzelen met je lichaam. Boulderen heeft ook heel wat voordelen. Je wordt er sterk, gespierd en lenig van maar je traint er ook je hersenen mee en het helpt tegen stress. Hier lees je meer waarom klimmen goed is tegen stress.

Boulderen is een sport die snel populair wordt. Veel mensen doen het voor de lol, maar er zijn ook officiële competities. Boulderen is zelfs deel van de Olympische spelen in Tokyo van 2021.

Hoe ziet een boulderwedstrijd eruit?

Bij een boulderwedstrijd strijden er meerdere klimmers tegen elkaar. Bij iedere boulder (rots/wand) krijgt de klimmer punten van de scheidsrechter. De punten worden toegekend op verschillende criteria: 

  • Het aantal keren dat een klimmer een boulder voltooide.
  • Het aantal pogingen dat een klimmer ondernam om deze boulders te voltooien.
  • Het aantal zonegrepen dat de klimmer behaalde.
  • Het aantal pogingen dat de klimmer nodig had om de top te behalen.

Er zijn twee soorten wedstrijden: Après-travail en A vue of On sight.

Bij Après-travail krijgen klimmers een bepaalde periode om zo veel mogelijk boulders te voltooien. En bij A vue of On sight worden de klimmers tussen de verschillende boulders in isolatie gehouden. Ze krijgen maar een korte tijd (meestal 6 minuten) om de boulder te beklimmen.

Zelf boulderen?

Zoals gezegd is boulderen dus een populaire sport. Je kan gaan boulderen van Groningen tot Amsterdam! In totaal zijn er 33 boulderhallen in Nederland, dus de kans is groot dat er eentje bij jou in de buurt staat. De meeste hallen zijn te vinden in het midden en het westen van het land.

Het bos van Fontainebleau in Frankrijk is een beroemde locatie voor boulderaars die graag buiten aan de slag gaan, maar ook in de Ardennen en in Duitsland kun je boulderroutes vinden.

Wat heb je nodig?

  • Kracht, intelligentie en vindingrijkheid
  • klimschoenen
  • Soepele (sport)kleding
  • Als je buiten gaat boulderen, is een valmat of crashpad noodzakelijk. In een boulderhal is meestal een vaste mat aanwezig.

Tijdens de Olympische Spelen in Tokyo is boulderen een onderdeel van de nieuwe Olympische sport sportklimmen. Hoe dat werkt lees je hier. 

Meer inspiratie

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.