Volwassen bruine beer ©Lake Clark National Park & Preserve

Berenwelp is moeder kwijt in Spaanse Pyreneeën

Volwassen bruine beer ©Lake Clark National Park & PreserveBij Aubert, in de Catalaanse comarca (soort gemeente) Val d’Aran, is een berenwelp gesignaleerd zonder moeder. De lokale autoriteiten hebben het diertje nu achter een omheining in de natuur gezet, in de hoop dat de moeder het jong alsnog komt halen.

Halverwege april ontdekte een inwoner van Aubert het bruine beertje in de buurt van de bewoning. Spaanse autoriteiten namen contact op met hun Franse collega’s om tot een degelijke oplossing te komen. Besloten werd om het beertje vier maanden achter een omheining te laten om de moeder een kans te geven haar jong op te halen.

Berenwelp Auberta in Val d'Aran

De berenwelp heeft de naam Auberta gekregen. Vlak na haar ontdekking werd het beertje voorzien van een zender zodat haar beweging gevolgd kon worden. Ze werd vrijgelaten op de plek waar ze was gevonden, maar in plaats van een terugtocht naar de moeder, liep Auberta naar een secundaire weg. Datzelfde gebeurde opnieuw, waarna de autoriteiten besloten om het dier in een onbewoond deel van Val d’Aran af te zetten. Auberta leeft nu onder toeziend oog van camera’s en van melk en plantaardig voedsel dat verzorgers brengen.

De berenpopulatie in de Pyreneeën is groeiende. In 2013 waren er 25 beren, drie meer dan in 2012. Hieronder videobeelden van het dier. Waarschuwing: het zijn schattige beelden.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling