Uitzicht vanaf de Blencathra ©Phil and Pam

Berg te koop in het Lake District

Uitzicht vanaf de Blencathra ©Phil and PamWie een eigen berg wil hebben, kan nu zijn slag slaan; in het Engelse Lake District staat een er een te koop van 868 meter hoog. Een koopje: de prijs is ruim 2 miljoen euro. De eigenaar verkoopt de Blencathra, ook wel Saddleback genoemd, omdat hij een belastingrekening moet betalen.

De Blencathra is onder wandelaars een van de meest gewilde bergen van het Lake District, onder meer door zijn scherpe bergrug. De berg heeft zes verschillende pieken, waarvan de Hallsfell-top de hoogste is. De berg ligt dicht bij de Skiddaw, de vierde hoogste berg van Engeland.

400 jaar lang was de Blencathra eigendom van de familie Lowther, met als hoofd de Graaf van Lonsdale. De huidige graaf moet echter een belastingrekening betalen van bijna elf miljoen euro. “De verkoop van dit iconische eigendom zal een groot verlies zijn”, aldus de graaf. Volgens de verkoopbemiddelaar H&H Land and Property is dit de eerste keer dat een berg uit het Lake District wordt verkocht op de vrije markt.

Beschermd landschap

Kopers kunnen met de berg niet doen wat ze willen. Het gebied wordt namelijk beschermd als onderdeel van het Nationaal Park Lake District. Bovendien is de eigenaar verplicht de berg voor publiek open te laten. Bijzonder is dat de koper de adellijke titel van ‘heer’ mag gebruiken, gezien de berg toebehoorde aan de Lord of the Manor of Threlkeld. Vóór 2 juli moet men geboden hebben.

Wie interesse heeft, kan terecht bij H&H Land and Property. Bekijk daar ook meer foto's van de berg die goed is voor een avontuurlijke wandeling.

Meer inspiratie

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?