Bergfilmawards uitgereikt tijdens DMFF

Tijdens het Dutch Mountain Film Festival, op zaterdagavond 8 februari in Heerlen, reikte wethouder van cultuur Barry Braeken de eerste DMFF bergfilmawards uit. De Zwitserse documentaire 'Steps' won de 'grand prix', de Dutch Mountain Film Festival Award voor de meest originele korte bergfilm. De Best Newcomers Prize voor nieuw, jong talent (beschikbaar gesteld door het Huis voor de Kunsten Limburg) ging naar het poëtische reisverslag 'Tyndyk'. De korte film 'Kurt und der Sessellift' won De Spiegel Prijs.

De vierde editie van het DMFF kende dit jaar voor het eerst een filmcompetitie inclusief uitreiking van internationale bergfilmawards. Een selectie van de inzendingen voor de DMFF Award en de Best Newcomers Prize van de DMFF Filmcompetitie was te zien als onderdeel van het DMFF Filmprogramma. Een vakjury van film- en bergsportprofessionals selecteerde de winaars. Naast de DMFF Award kregen de makers van 'Steps', Philipp Eyer en Stephan Hermann, een bedrag van € 1.500. Aan de Best Newcomers Prize die Franz Walter won met 'Tyndyk' is een bedrag van € 1.000 verbonden. Thaïs Odermatt ontving voor 'Kurt und der Sessellift' naast De Spiegel Prijs een bedrag van € 500.

Steps, 2013, winnaar DMFF Award Grand Prix

Deze Zwitserse documentaire van Philipp Eyer en Stephan Hermann gaat over bergsporters die hun verbondenheid met de bergen combineren met klimaatbewustzijn. Uit zorg over de klimaatverandering proberen zij bij de uitoefening van hun sport de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. De makers weten de paradox dat wintersporten in harmonie met de natuur mogelijk zou zijn in beeld te vangen.

Uit het juryrapport:

"Een film waarbij je vanaf de allereerste scènes de sneeuwkristallen in je haren kunt voelen. Meesterlijke shots, goed gekozen muziek en een sterk scenario..Steps is een van de weinige inzendingen met een verhaal dat uitstijgt boven het niveau van een eendimensionaal reisverslag. Het is bovendien een film met een duidelijke boodschap: als we in de toekomst óók willen genieten van de bergen, moeten we nú keuzes maken. De makers van de film laten zien dat het maken van die keuzes niet betekent dat je minder avontuur, actie en pure fun hebt."

Trailer Steps

Tyndyk, 2012, winnaar Best Newcomers Prize

Deze korte Duitse film van Franz Walter volgt de wereldberoemde Duitse ijsklimster Ines Papert die met haar zoon Manu het ongerepte landschap van Kyrgyzstan doorkruist op weg naar een onbeklommen bergtop, de Kyzyl Asker. 'Tyndýk' is een poëtisch reisverslag door de ogen van de 11-jarige Manu, wat betekent het voor een kind om zo onderweg te zijn?

Uit het juryrapport:

"Een sympathieke vertelling over een jongetje dat met zijn beroemde, klimmende moeder naar Kyrgizië reist."

Trailer Tyndyk

Kurt und der Sessellift, 2012, winnaar van De Spiegel Prijs

In de Zwitserse Alpen zouden alleen nog maar moderne ski-resorts zijn als Kurt er niet was. Ergens verscholen achter de hoge toppen is hij koning van de Haldigraat. Tien jaar geleden redde hij een oude skilift van de sloop. Sindsdien bedient hij die koppig, in weer en wind. Hier, waar het moderne leven botst met het verleden, komt de tijd tot stilstand. Een korte film van Thaïs Odermatt.

Uit het juryrapport:

"Een korte, bijna impressionistische schets van een bijzondere man met een wel heel bijzondere passie. De filmmaker geeft je een paar stukjes van een legpuzzel - nèt genoeg om een idee te krijgen van het totale plaatje, zonder het hele verhaal weg te geven. Na afloop blijven voldoende vragen over - is Kurt een sympathieke 'Onkel' met een stoeltjeslift of is hij iemand met een koppige obsessie?"

Trailer Kurt und der Sessellift

Zie hier de film Kurt un der Sessellift online (16 minuten)

DMFF Filmprogramma

Naast de inzendingen voor de DMFF Filmcompetitie kende het DMFF Filmprogramma vier premières, waarvan een Nederlandse première en een wereldpremière, respectievelijk The Summit (2012) over de beklimming van de K2 in 2008 en Red meets White (2014) over bloedonderzoek in de bergen. De andere premières waren het nieuw gerestaureerde expeditieverslag The Epic of Everest (1924) van Captain John Noel, en het portret van het oude en nieuwe hoogste punt van Nederland in Mountains and Molehills (2011) van Sandra Wollner.

De vierde editie van het DMFF biedt naast films een uitgebreid cultureel, sportief en culinair randprogramma. Zaterdag sloot het randprogramma aan bij het filmprogramma, met een expositie van bergsportfoto's, lezingen, een speciaal kinderprogramma, experimentele videofilms in Beyond the Dutch Mountains Video Festival, beeldende kunst bij KuS en mountain food. Zondag staat in het teken van buitensport zelf, met mountainbikesessies bij SnowWorld, een trailrun in Sport en Leisure Park Landgraaf, wandelen en nordic walking in bergdorpje Vijlen, skiën en klimmen bij SnowWorld Landgraaf en Sibelius 'Finlandia' door het Helsinki Philharmonic Orchestra in Theater Heerlen.

Over het DMFF

Het volledige programma van het DMFF is te vinden op www.dmff.eu.

Het DMFF is een internationaal bergfilmfestival in Noordwest-Europa en wil bezoekers de schoonheid en duurzame waarde van het ongerepte berglandschap laten beleven. Het festival trekt een breed publiek door de kwaliteit van zijn filmprogramma en uitgebreide sportieve en culturele randprogrammering. Het DMFF is inmiddels een begrip bij filmliefhebbers en bergsporters in binnen- en buitenland.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?