Oostenrijkse reddingshelikopter

Bergreddingsdienst Salzburg in geldnood

Oostenrijkse reddingshelikopterDe vrijwillige bergredders van de Oostenrijkse deelstaat Salzburg moeten steeds vaker uitrukken, maar kampen tegelijkertijd met een financieringstekort. Dat maakte de bergreddingsdienst afgelopen weekend op zijn 65e jaarvergadering bekend. Er is nu geld uit het toerisme toegezegd. 

Estolf Müller van de Oostenrijkse Bergreddingsdienst (ÖBRD), afdeling Salzburg, bedankte op de bijeenkomst alle geldschieters voor hun steun. Dat zijn de regering, lokale en regionale overheden, en diverse sponsors. "Zij dekken echter slechts een kwart van onze vaste kosten voor opleiding, uitrusting en vele andere noodzakelijkheden", verklaarde hij.

Bergsporters en donateurs van de ÖBRD zorgen voor het andere deel van de inkomsten. Het aantal donateurs is de laatste jaren echter afgenomen. Martin Malter, penningmeester van de organisatie, zegt dat zijn begroting vroeger nog in evenwicht was. De situatie van de ÖBRD wordt echter steeds moeilijker. Müller riep daarom politici en het bedrijfsleven op om meer financiële ondersteuning te geven.

Een eerste aanzet daarvoor is al gegeven, want voor het eerst komt dit jaar geld uit het toerisme beschikbaar voor de reddingsdiensten. Daarmee worden defibrilator-rugzakken aangeschaft. In de toekomst moeten meer projecten met toerismegeld betaald worden. Een aanwezige politicus benadrukte echter ook dat bergsporters nadrukkelijk op hun eigen verantwoordelijkheid moet worden gewezen. "Wie zijn eigen leven op het spel zet, brengt daarmee helaas al te vaak ook het leven van bergredders in gevaar."

In 2011 waren er in de deelstaat Salzburg ruim 1400 bergredders actief. Zij waren in totaal 8.773 uur bezig met reddingsacties. Veel meer tijd besteedden de vrijwilligers aan het volgen van opleidingen en cursussen: ruim 123.000 uur.

Bron: ORF

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!