Katja STaartjes

Bergsport-icoon Katja Staartjes koninklijk onderscheiden

Bergbeklimster Katja Staartjes heeft ter gelegenheid van Koningsdag 2023 een koninklijke onderscheiding mogen ontvangen. Zij ontving deze onderscheiding vanwege haar inzet en prestaties op het gebied van bergsport, maar vooral vanwege haar liefdadigheids- en ontwikkelingswerk in Nepal. De Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging had haar voorgedragen voor de onderscheiding. 

Katja Staartjes is bij het grote publiek vooral bekend door haar bergbeklimmingen. Op Hemelvaartsdag 1999 stond zij als eerste Nederlandse vrouw op de top van de Mount Everest. Samen met haar man en expeditiepartner Henk Wesselius bereikte ze ook de top van meerdere achtduizenders en maakte ze grote trektochten door de Nepalese bergen. Toch draaide het nooit om de expedities alleen. In de loop der tijd ontstond een bijzondere band tussen Nepal en Katja, en ze heeft zich altijd ingezet om iets te betekenen voor de gebieden waarin die expedities plaatsvonden. Al in 2001 richtte ze Stichting Topaspiraties op, om zowel klimexpedities als de lokale bevolking te ondersteunen. Na de grote aardbeving in Nepal in 2015 en tijdens de Coronacrisis werd dit werk extra belangrijk. 

‘Door niet meer of minder dan zichzelf te zijn heeft Katja Staartjes met haar beklimmingen en liefdadigheidswerk vele vrouwen en mannen in hart en ziel geraakt. Van de Nepali die nieuw perspectief kregen, tot vrouwen die in een sport waar dat nog niet vanzelfsprekend is begeesterd de stijgijzers onderbonden om hun eigen grenzen te verleggen. Dat is niet zomaar iets. Dat is waarvoor koninklijke onderscheidingen bedoeld zijn.’, aldus Peter Valkenburg, voorzitter van de NKBV.

Het team van Bergen Magazine feliciteert Katja met haar welverdiende koninklijke onderscheiding. 

Bron: NKBV


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan ontvang je elke week het beste van Bergwijzer in je mail! 

Meld je aan


Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?