Bergstad in Zweden verhuist vier kilometer

Een van de belangrijkste steden in Zweeds Lapland moet vier kilometer verplaatst worden. De stad Kiruna dreigt weg te zakken door de mijnbouw in de grote berg naast het stadje. Elke dag worden tonnen ijzererts gedolven uit het hart van de berg door in de mijnontploffingen te veroorzaken. Deze ontploffingen zorgen voor verschuivingen en verzakkingen in de omgeving van de berg. Dit maakt wonen en leven in Kiruna gevaarlijk.

Het zal een indrukwekkende onderneming worden. Sommige gebouwen zullen vervangen worden door gloednieuw gebouwen , andere gebouwen zullen steen voor steen afgebroken worden en vier kilometer verderop weer opgebouwd worden. De houten kerk van Kiruna zal in haar geheel verhuisd worden over wegen die nog aangelegd moeten worden.

Niet alleen de gebouwen, maar ook de wegen, spoorlijnen, riolering en dat soort voorzieningen moeten aan de verhuizing geloven.

Deze mijn levert zoveel geld op dat sluiten geen optie is, maar de stad verplaatsen wel. Het mijnbedrijf zal de meeste kosten van de verhuizing op zich nemen.

Meer informatie: DeMorgen.be

Op 3 oktober gaat de aflevering van Monster Moves op National Geographic onder andere over de verhuizing van deze stad.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?