rolstoeltoegankelijke bergwandeling

Bijzonder project in Oostenrijk: een bergrolstoelpad!

Wie slecht ter been is, kan vrijwel nergens hoog in de bergen komen. Hooguit direct rondom de bergstations van kabelbanen liggen paden die met een rolstoel enigszins toegankelijk zijn. Daardoor mis je als rolstoeler nog wel eens een mooi uitzichtpunt, of kun je simpelweg niet zo lang genieten van die frisse bergwind door je haren. Bij het Oostenrijkse Reutte is daar verandering in gebracht. Daar wordt gewerkt aan een barrierevrije wandelroute, in een alpine omgeving! Het eerste deel van het traject is geopend.

Met de rolstoel op pad op 1700 meter boven zeeniveau

Het pad volgt een deel van de Alpenrosenweg. Het barrièrevrije deel van de route begint bij het bergstation van de Hahenkammbahn. Vanaf daar voert het pad over de almen op een hoogte van 1700 boven zeeniveau meter naar de Lechaschauer Alm. Een stuk van net geen twee kilometer. Maar dat zijn serieuze kilometers. Het pad mag dan wel ‘barrierevrij’ zijn, het is wel een bergpad. Er moet dus geklommen en gedaald worden. Voor wie met een rolstoel gaat, is het daarom noodzakelijk om een tractieapparaat te gebruiken. Zo’n apparaatje kan aan de rolstoel gekoppeld worden en -zoals de naam zegt- de rolstoeler van wat extra tractie voorzien. En dat is met de negentig hoogtemeters die overwonnen moeten worden, geen overbodige luxe.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Toegankelijke bergbaan

Ook andere voorzieningen aan de route worden rolstoeltoegankelijk gemaakt. De stations en gondels van de Hahnenkammbahn zijn dat al. Daar zijn ook goed toegankelijke toiletten. Bij de Lechaschauer Alm wordt nog gewerkt aan verbeteringen om alles helemaal toegankelijk te maken.

Dit deel van de Alpenrosenweg is niet het enige bergwandelpad dat rolstoeltoegankelijk wordt gemaakt. Er wordt ook nog gewerkt aan een route op de Dammkrone die toegankelijk is voor mensen met een rolstoel en kinderwagens.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier welk biertje het beste bij jou past