redding koe zwitserland

Bijzondere almabtrieb in Zwitserland

Het is augustus, dus veel boeren in Zwitserland bereiden zich voor op de Almabtrieb, waarbij de koeien feestelijk van de alm naar het dal worden gebracht. Maar voor een boer en een van zijn koeien liep het dit jaar even anders.

Hoog op de almen op de Zwitserse Klausenpass, grazen 's zomers koeien in een ware almenidylle. Maar bij die arme idylle hoort soms ook ongemak. Meerdere koeien van de kudde raakten geblesseerd. De blessures waren, volgens de boer, niet heel ernstig, maar ernstig genoeg dat zijn dieren niet op eigen poten naar het dal zouden kunnen lopen. Met het einde van het seizoen op de alm in zicht een lastige situatie. De koeien op een wagen zetten, ging ook niet, want de almen zijn voor een auto onbereikbaar. 


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


En dus was er een andere oplossing nodig. Net als bergwandelaars in nood werden de koeien per helikopter van de berg geëvacueerd. Een tiental koeien werd dit weekend met de heli van de berg af gevlogen, als voorschot op de traditionele almabtrieb. Een nogal spectaculair gezicht, want de dieren bungelden een tijdlang in een soort net onder de helikopter, die hen naar het dal vloog. 

Volgens de boer is de vlucht met de helikopter een noodgreep, want hoewel kort, is een dergelijke vlucht voor een koe waarschijnlijk een nogal stressvolle ervaring. Op beelden is te zien hoe de koeien niet kunnen wachten om weer vier poten op vaste grond te zetten. Toch kunnen de dieren volgens de boer de vlucht prima weerstaan, hij zag geen verschil in de geestelijke gesteldheid van zijn dieren. In de stal, met vaste grond onder de poten, zouden de dieren weer bij moeten kunnen komen van hun vliegreis. 

In 2020 werd er ook al een koe op dezelfde manier van de Klausenpass in veiligheid gebracht. 

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!