Koeien tijdens je wandeling

Koeien op de weg? Dit moet je doen

Tijdens je bergwandelingen zal je vast eens koeien tegen komen. Maar hoewel de koeien op de alpenwei lieve dieren zijn, kunnen ze ook gemeen aanvallen. Hoe passeer je veilig een kudde koeien tijdens je bergwandeling?

Elk jaar vallen er wel slachtoffers door aanvallen van boze koeien op de almen. Soms zien koeien de wandelaars als bedreiging en kiezen voor de aanval. En dan komt er opeens een dier van een paar honderd kilo op je af stormen. Een rake klap van een hoef of hoorn kan voor flinke verwondingen zorgen. De Oostenrijkse Alpenvereniging lanceerde een filmpje om bergwandelaars nog eens op de do’s en don’ts van het wandelen door de alpenweiden te wijzen.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Wat moet je doen als je koeien op de alm tegenkomt?

Blijf vooral op het pad. Ga niet onnodig een koeienwei in, maar laat de dieren zo veel mogelijk met rust. Loopt je pad door een wei? Sluit dan het hek weer goed achter je en vervolg je route door de weide over het pad. Houd zo veel mogelijk afstand van de koeien en laat ze met rust.  

Houd afstand. Staat het vee midden op het pad? Ga dan van het pad af en loop met een ruime boog rustig om de dieren heen. Ga niet rennen en maak geen andere onverwachte bewegingen, dat maakt de koeien aan het schrikken. Kom vooral niet in de buurt een moederkoe en haar kalf. Het kan verleidelijk zijn om de kalfjes te knuffelen, maar je bent niet op de kinderboerderij.  

Houd honden rustig en aan de lijn. Een koe kan het verschil tussen hond en wolf niet altijd zien, en ziet een hond vaak als bedreiging. Zorg er wel voor dat je de hondenlijn snel los kan maken, mocht een koe aanvallen.

Houd de koeien in de gaten, ook als je van ze weg loopt. Kijk dan nog eens om om de kudde in de gaten te houden, soms kan een koe namelijk alsnog achter je aan komen. Als je toch wordt aangevallen door een koe, maak je dan groot en geef een koe indien mogelijk een tik op de neus met een stok of tak. 

Meer inspiratie

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier welk biertje het beste bij jou past