Boek uit van bekendste bergbeklimmer van Nederland

Onlangs verscheen het boek Extreme Uitdagingen: K2, Antarctica en Muztagh Ata van Ronald Naar. De beklimmer, avonturier, Bergen Magazine-redacteur en National Geographic-auteur overleed op 22 mei 2011 tijdens een expeditie naar de 8201 meter hoge top van Cho Oyu in Tibet. Zijn drie bekendste expeditieverhalen zijn nu te lezen in één boek.

Het boek gaat over zijn expedities naar de top van de 8611 meter hoge K2, de Muztagh Ata van 7509 meter en over de reis over de koude vlaktes van Antarctica. Drie zeer uiteenlopende expedities: een zware K2 beklimming, een tocht op ski’s en met parasails over de ijskap van Antarctica en een expeditie met een team van jonge klimmers naar de top van de Muztagh Ata in China. Ronald deed deze derde expeditie naar de top van de hoogste skiberg ter wereld samen met zijn zoon Victor.

Ronald stierf in 2011 op 6850 meter hoogte. Hij raakte onwel toen de weersomstandigheden omsloegen tijdens de Nederlandse HT Cho Oyu Expeditie. Er werd op 7500 meter hoogte besloten geen toppoging te wagen en weer af te dalen toen het noodlot toesloeg.

Ronald stond bekend als zeer ervaren alpinist. Zo bedwong hij als eerste Nederlander twintig bergwanden waaronder de beruchte Noordwand van de Eiger. En met de beklimming van de Mount Everest in 1992 volbracht hij ook als eerste Nederlander de Seven Summits, de hoogste top op alle zeven continenten.

Meer inspiratie

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)