brand kilimanjaro

Brand op de Kilimanjaro

De hoogste berg van Afrika staat in brand. Op de flanken van de Kilimanjaro woedt al bijna een week een grote brand. Brandweerlieden krijgen de brand nauwelijks onder controle.

De brand brak bijna een week geleden uit op een rustplaats voor klimmers en hikers op weg naar de top van de berg, maar is inmiddels flink uitgebreid. Het vuur woedt in de droge graslanden op de berg. Alsof het brandbare droge gras niet genoeg is, wordt het vuur ook nog aangewakkerd door de sterke wind. Daardoor hebben brandweerlieden en vrijwilligers grote moeite het vuur te bestrijden. Ook de hoogte waarop ze moeten werken, maakt het werk niet makkelijker.

Ecologen vrezen voor een natuurramp. Het gebied herbergt bijzondere dieren en gewassen, waardoor de Kilimanjaro al in 1987 werd uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Maar juist dat gebied wordt nu door het vuur bedreigd.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


‘All bad luck’

De precieze oorzaak van de brand is nog niet duidelijk, maar volgens de autoriteiten is het vuur ontstaan op een rustpunt waar twee klimroutes naar de top samenkomen. Volgens de autoriteiten is er tijdens het bereiden van een warme maaltijd een ongeluk gebeurd, waardoor de natuurbrand uitbrak. En dat middenin het droge seizoen op een moment dat stevige wind het vuur snel kon aanwakkeren. De autoriteiten spreken daarom van ‘all bad luck’. Er zouden onder de klimmers geen slachtoffers zijn.

Update:

Op vrijdag 16 oktober werd bekend dat de brandweerlieden op de berg het vuur onder controle hadden. 

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?