Foto: Craig Stanfill. Breithorn

Breithorn viert jubileum: eerste beklimming 200 jaar geleden

 Craig Stanfill. BreithornIn de Walliser Alpen, gelegen op de grens tussen Zwitserland en Italië ligt een vierduizender die precies 200 jaar geleden voor het eerst beklommen is: de Breithorn (4.164m), ook wel Breithorn Westgipfel genoemd. De berg ligt op de grens van de Zwitserse provincie Wallis en de Italiaanse provincie Piëmont. Nabij gelegen bergen zijn de Matterhorn in het westen en de Monte Rosa in het oosten. Het dorp Zermatt ligt ten noorden van de Breithorn in het Matterdal. In het jaar 1813 werd de berg voor het eerst beklommen.

De naam Breithorn

De vergletsjerde berg dankt zijn naam (Breithorn betekent 'brede berg') aan de enorme breedte van de berg, een rug die in een oost-west richting loopt. De Zwitserse geestelijke en geograaf Josef Anton Berchtold (1780-1859) gaf de berg vanwege zijn omvang de naam Breithorn.  Berchtold zorgde ervoor dat het benoemen van de bergen rond Zermatt vooruitgang boekte en was verantwoordelijk voor de verschijning van een aantal traditionele Zermatt namen voor de bergen op de kaart van Dufour, de oudste officiele landkaart van Zwitserland. De bergketen van de Breithorn bevat meerdere pieken en een aantal gletsjers. De westelijke top (westgipfel) is de hoogste maar wordt ook gezien als de makkelijkste om te beklimmen. De middelste top, de Breithorn Centrale (4.159m), de Breithorn Tweelingen (oostelijke 4.106 meter, westelijke 4.139 meter) en de Roccia Nera (Schwarzfluh) (4.075) zijn de andere belangrijkste  pieken in de bergketen van de Breithorn.

Misvatting eerste beklimming Breithorn

De Breithorn werd op vrijdag 13 augustus 1813 voor het eerst beklommen door de Fransman Henry Maynard, de berggids Joseph-Marie Couttet uit Chamonix, en de berggidsen Jean-Baptiste Erin, Jean-Jacques Erin en Jean Gras uit Valtournenche. Via de zuid-zuid-west flank beklommen zij de westelijke en hoogste top van de Breithorn.

Op 22 september 1813 meldde Le Moniteur Universel dat de Franse bergbeklimmers de Monte Rosa hadden beklommen. In de eerste editie van Ueber Eis und Schnee van SAC-medeoprichter Gottlieb Studer uit de jaren 1870 stonden de eerste beklimmingen van de Breithorns van Zermatt als onzeker aangekaart. Volgens John Balls Guide to the Western Alps, werd de berg voor het eerst beklommen door Lord Minto. Maar daar is niets van waar. Minto was net zo min de eerste beklimmer van de Breithorns als Maynard de eerste beklimmer van de Monte Rosa was. Maar op een vrijdag de dertiende stonden Maynard en zijn compagnons op de top van de Breithorn. Daarmee was ook de eerste vierduizender vanuit het dal van Zermatt beklommen, wat niet erg makkelijk moet zijn geweest. Bronnen: www.nzz.chwww.zermatt.ch

Meer inspiratie

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?