George Mallory everest expeditie

Brieven van George Mallory online gezet

De Britse Cambridge University heeft een grote collectie met brieven van de Britse bergbeklimmer George Mallory (1886-1924) online gezet. Waaronder de laatste brief die hij aan zijn vrouw schreef, vlak voor hij zijn laatste -  fatale - poging deed om de top van Mount Everest te bereiken. 

George Mallory is beroemd als de man die misschien wel als eerste op de top van Mount Everest stond. Honderd jaar geleden nam hij deel aan een reeks expedities naar de hoogste berg ter wereld. Tijdens de laatste expeditie in juni 1924 verdween hij samen met Andrew Irvine. De twee werden voor het laatst gezien op 8 juni 1924, op ongeveer 8570 meter hoogte. De collectie brieven die door Cambridge University is gedigitaliseerd en online gezet, omvat onder andere de laatste brieven die hij tijdens die laatste expeditie aan zijn vrouw schreef. 

Indringend inkijkje

De laatste brief die Mallory aan zijn vrouw schreef, geeft een indringend kijkje in wat er door Mallory heen ging tijdens die laatste expeditie: “Dear Girl, this has been a bad time altogether. I look back on tremendous efforts & exhaustion & dismal looking out of a tent door into a world of snow & vanishing hopes & yet, & yet, & yet there have been a good many things to set on the other side.”

In de brief beschrijft Mallory de gevaren op de berg. Valpartijen die vaak maar op het nippertje goed afliepen, sneeuwstormen, kou en twijfels over de haalbaarheid van de hele expeditie:
"It is 50 to 1 against us but we’ll have a whack yet & do ourselves proud.” 

De scan van de laatste brief die Mallory schreef, is hier te vinden

Hier wordt meer uitgelegd over de laatste brief van George Mallory

Voor het laatst gezien

Mallory deed op 8 juni samen met Andrew Irvine een poging om de top te bereiken. De twee werden voor het laatst gezien door mede-expeditielid Noel Odell. Hij verklaarde later dat hijzelf op een hoogte van ongeveer 7900 meter stond toen de bewolking even optrok en hij ‘twee zwarte stipjes’ zag, op de top van een richel die bekend staat als de Second Step, iets meer dan 200 meter onder de top van de berg. Odell werd de laatste persoon die Irvin en Mallory in levenden lijve heeft gezien. Al snel verdwenen de twee weer in een wolk en werden nooit meer gezien. 

De top gehaald?

Of een van de twee de top gehaald heeft, is nooit duidelijk geworden. Over wat Irvine en Mallory aan het doen waren toen Odell ze zag, bestaat ook onduidelijkheid. Velen gaan ervanuit dat Irvine en Mallory niet bij Second Step werden gezien, maar bij de First step, een stuk lager op de berg. Pas in 1999 werden de overblijfselen van Mallory gevonden. Van Irvine is tot nu toe alleen een pickel teruggevonden. Meerdere grote expedities naar het stoffelijk overschot van Irvine hebben verder niks opgeleverd. 

Over de collectie

De universiteit heeft alle brieven van Mallory die zij bezit gescand, getranscribeerd en online gezet. Tussen de brieven zit niet alleen correspondentie over de expedities naar Mount Everest waar George Mallory deel van uitmaakte. De collectie omvat ook brieven die Mallory tijdens zijn diensttijd aan het front van de Eerste Wereldoorlog schreef. De gehele collectie is hier te vinden.

 

Meer inspiratie
Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen