Ed Jackson

Brit beklimt de Everest op zijn trap

Een bijzondere prestatie van de Brit Ed Jackson. Om geld op te halen voor de Britse gezondheidsdienst NHS ‘beklom’ hij de Mount Everest. Met maar één been!

Het was al jaren een droom van Jackson om de hoogste berg ter wereld te beklimmen. Maar door de coronacrisis is een beklimming van de Mount Everest niet mogelijk. Dus verzon Jackson een andere oplossing: hij beklom de berg op de trap bij zijn ouders thuis. Oftewel: hij klom 89.056 traptreden naar de top. Op de top werd de bergbeklimmer feestelijk onthaald door familie.

De Everest beklimmen op je trap

De Everest is een van de zwaarste beklimmingen. En hoewel Jackson op de trap bij zijn ouders niet te lijden had van de kou, de wind, de ijle lucht of lawines, was de expeditie ook weer niet bepaald licht. Dat blijkt wel uit de getallen. Om de hoogte van de Mount Everest te evenaren op de trap, beklom Jackson 89.056 traptreden. Daarvoor moest hij de trap 5.566 keer op en af, iets waar hij 12 uur per dag mee bezig was. En of dat nog niet genoeg was, hij kon maar één been gebruiken!

Het bijzondere verhaal van Ed Jackson

Drie jaar geleden was Ed Jackson nog professioneel rugbyspeler. In 2017 liep hij door een ongeluk tijdens het zwemmen een hoge dwarslaesie op. Artsen voorspelden dat hij nooit meer zou kunnen lopen, maar Jackson zat niet bij de pakken neer en verraste al zijn artsen door een dankzij loodzwaar revalidatietraject zichzelf weer te leren lopen. Een jaar na het ongeluk stond hij al op de top van Mount Snowdon, en daar bleef het niet bij. De Everest moest beklommen worden.

Bergexpeditie op de trap

Door de corona-pandemie bracht Jackson zijn droom in vervulling op de trap van zijn ouders. Jack maakte er een heuse expeditie van. Zo nam hij behoorlijk wat uitrusting mee, deed via socialmedia uitgebreid verslag van zijn tocht en overnachtte in een tentje in een base camp. Dat ging gepaard met de nodige -Britse- humor, want hoe veel bergbeklimmers worden wakker van hun vader die een kop koffie zet, of een moeder die als heuse materiaaldraagster de vuile was naar boven brengt?

Alle grappen en grollen ten spijt, had Jacksons expeditie wel een hele serieuze ondertoon. Met zijn beklimming zamelde Jackson geld in. In eerste instantie voor de Wings For Life Spinal Cord Research Foundation, die zich inzet voor onderzoek naar rugletsel. Een deel van de opbrengst wordt ook gebruikt om de Britse National Health Service te ondersteunen tijdens de bestrijding van de pandemie. En met succes! Jackson haalde meer dan £40.000 pond op met zijn actie.

Wil je de tocht van Ed Jackson terugkijken? Op zijn Facebookpagina en zijn Instagrampagina kun je zijn verslag terugkijken. The Sun maakte een kort filmpje van Jacksons expeditie. 

Doneren? Dat kan nog steeds! 

Meer inspiratie
Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)