Zonder benen op de Mount Everest

Zonder benen de Everest op

Een nieuwe bizarre prestatie op de Mount Everest. Een Chinese bergbeklimmer zonder benen, wist succesvol de top te bereiken. Met behulp van protheses met stijgijzers bereikte Xia Boyu op 69 jarige leeftijd de top en keerde veilig terug.

Het is niet de eerste keer dat de Chinees ’s werelds hoogste berg probeerde te bedwingen. In 1975 probeerde hij al de top te bereiken, maar dat liep uit op een drama. Drie nachten lang zat hij vast in de death zone op de berg. Eenmaal terug in het dal bleken zijn voeten dusdanig toegetakeld door bevriezingsverschijnselen dat allebei zijn voeten moesten worden geamputeerd. Desondanks gaf Xia Boyu niet op en 43 jaar later wist hij alsnog de top te bereiken via de Nepalese route.  

Opmerkelijke prestatie

De prestatie van de Chinese klimmer is opmerkelijk, en niet alleen omdat hij zonder benen de top bereikte. De afgelopen tijd proberen de Nepalese autoriteiten namelijk een halt toe te roepen aan dit soort challenges waarbij mensen zoals Xia Boyu ondanks allerlei fysieke beperkingen toch de top willen bereiken. Een wet die dergelijke challenges moest verbieden werd in eerste instantie aangenomen, maar die wet moest begin 2018 weer in de prullenbak omdat de wet discriminerend zou zijn.

Meer expedities

Xia Boyu was niet de enige met fysieke beperkingen op de berg. Tegelijk met zijn expeditie ging ook het team van Steve Plain naar boven. Plain, brak vier jaar geleden zijn nek bij een ongeluk tijdens het surfen, maar ook hij wist de top van de Everest te bereiken. Daarbij zette hij meteen een snelheidsrecord voor de Seven Summits neer. In slechts 117 dagen bereikte hij de hoogste toppen van alle zeven continenten.

Bron:

BBC.com

Afbeelding: 

Pixabay

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95 + Waardebon (twv € 25,-)