Chamonix-Mont-Blanc. Foto: Jérémy Lelièvre

Chamonix is 'Alpenstad 2015'

Chamonix-Mont-Blanc - de 'hoofdstad van het alpinisme' - ligt aan de voet van de hoogste bergtop van de Alpen en werd onlangs tot 'Alpenstad 2015' gekroond. De stad werd onder andere geprezen voor haar beleid omtrent natuur- en klimaatbescherming. Dankzij de titel treedt Chamonix toe tot de internationale organisatie 'Alpenstad van het Jaar', die zich inzet voor een duurzame ontwikkeling van steden in de Alpen.

Milieubeleid

De stad in de regio Rhône-Alpes, Frankrijk, werd door een internationale jury bekroond. "De stad Chamonix voelt zich vereerd met deze titel. Het is een beloning voor de inspanningen die onze gemeente doet op het vlak van millieubeleid," aldus Eric Fournier, burgemeester van Chamonix. Hij ziet de prijs als een teken om zijn beleid voort te zetten en ambitieuze doelen voorop te stellen. Het verdubbelen van het aantal trein- en bustrajecten rond 2020 is een voorbeeld van zo'n doel. Ook het verantwoordelijk bouwen en verbouwen is voor Chamonix een prioriteit. Huiseigenaars die hun pand willen renoveren om energie te besparen, worden van subsidies voorzien.

Jongerenparlement van de Alpineconventie

Ook jongeren worden gestimuleerd zich in te zetten voor een duurzame toekomst. Een delegatie van het Jongerenparlement van de Alpineconventie (YPAC) zal dit voorjaar met de gemeenteraad gaan overleggen hoe de aanbevelingen van het Parlement uitgevoerd kunnen worden. "Voor duurzaamheid is een holistische aanpak nodig," vertelt gemeentelidsraad Elodie Bavuz. "We moeten milieu, economie en maatschappij samenbrengen. Dat is immers wat een stad duurzaam maakt."

Bron: http://www.villedesalpes.org

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier welk biertje het beste bij jou past