Hallstatt

China kloont Oostenrijks bergdorp Hallstatt

Het bergdorpje Hallstatt in Oostenrijk ligt aan een meer, tussen de bergen en heeft pittoreske huisjes. Een dorp waar Chinezen nu ook van kunnen genieten zonder China te verlaten. Chinese projectontwikkelaars hebben het dorp namelijk volledig nagemaakt en heet Hallstatt See.

Het Chinese dorpje is afgelopen weekend geopend en laat maar weer eens zien dat Chinezen niet alleen iPhones goed kunnen namaken, maar ook hele dorpen kunnen klonen. De architecten hebben erg hun best gedaan om Hallstatt zo goed mogelijk te kopiëren met engelenbeelden en zelfs een kerk in het niet katholieke Chinese dorp. Het dorp van 900 inwoners kon niet tot in de kleinste details worden nagebouwd, dat was volgens de projectontwikkelaars onmogelijk.

Wat China nog niet kan namaken is het klimaat. In de Chinese versie van het bergdorpje heerst een subtropisch klimaat en er is dus het gehele jaar geen sneeuwvlokje te bekennen. De ski's kunnen door de bezoekers van Hallstatt See daarom ook thuis worden gelaten. Toeristen mogen wel een flinke zak geld meenemen, want het dorp is bedoeld voor rijke gezinnen en toeristen. Het heeft de projectontwikkelaars van China Minmetals Corporation 940 miljoen dollar gekost om het dorp na te bouwen en het hoopt daar natuurlijk ook wat uit te halen.

De Oostenrijkse inwoners van Hallstatt konden er eerst niet om lachen dat er een kopie van hun dorp werd gemaakt. Ze vonden het ook erg raar dat dit gebeurde zonder enig overleg. De Chinese projectontwikkelaars snapten het commentaar niet meteen: in hun vastgoedmarkt is een kopie bouwen heel normaal. Uiteindelijk draaide de gemeente van het Oostenrijkse Hallstatt bij en waren zelfs delegaties aanwezig bij de openingsceremonie van Hallstatt See in China.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden