klimmers op de Mount Everest

China sluit Everest voor 2017 af door illegale klimmer

Omdat de Poolse bergbeklimmer Janusz Adamski zonder vergunning de oversteek van de Chinese noord- naar de Tibetaanse zuidkant van de Mount Everest heeft gemaakt, heeft China voor de herfst van 2017 alle beklimmingen van de Everest, de Cho Oyu en de Shishapangma verboden.

Tibetaanse vlag op de Everest

In de officieel uitgegeven verklaring van de China-Tibet Mountaineering Association staat de Pool met naam en toenaam genoemd als reden voor dit besluit. Officieus liggen er waarschijnlijk politieke redenen aan ten grondslag: klimmers zetten regelmatig foto’s op hun Facebookpagina’s waarin ze op de top van de Everest poseren met de Tibetaanse vlag en een foto van de Dalai Lama. Ook is China beducht voor een op handen zijnde internationale bijeenkomst in Tibet en tracht het op deze manier buitenlanders te weren.

Geen grenzen in de bergen

Adamski wist dat hij een vergunning nodig had, maar hij is van mening dat er geen grenzen zijn in de bergen. Hij heeft geen spijt van zijn actie (‘my lifetime dream’) en is bereid de consequenties te aanvaarden. Feit is dat geplande expedities voor 2017 hun plannen tot het voorjaar van 2018 moeten uitstellen. Reeds uitgegeven vergunningen zijn ingetrokken. De Poolse klimmer hangt een boete van 22.000 dollar en een ‘bergverbod’ van tien jaar boven het hoofd.

Bron van inkomsten

Het vergunningensysteem is, naast een broodnodige bron van inkomsten voor arme landen als Nepal, in het leven geroepen om de toestroom van klimmers in het gebied te stroomlijnen. Om in elk geval ongelukken door domheid of onervarenheid zoveel mogelijk te voorkomen zijn de regels een paar jaar geleden aangescherpt. Zo zijn er leeftijdsgrenzen en moet je aantoonbaar klimervaring hebben voordat je de gevaarlijke tocht naar de top van de hoogste berg gaat ondernemen.

Bronnen:

http://www.alanarnette.com/blog/2017/06/07/climbers-abuse-rules-causes/

http://theadventureblog.blogspot.nl/2017/06/china-closes-tibet-to-all-cl...

https://thehimalayantimes.com/nepal/china-closes-mt-everest-cho-oyu-shis...

Meer inspiratie

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier een stukje berg geschiedenis