Mount Everest ©Gunther Hagleitner

Chinese vrouw bereikt als eerste top Everest na lawine

Mount Everest ©Gunther HagleitnerDe Chinese vrouw Wang Jing (41) heeft met de hulp van zes sherpagidsen als eerste en enige dit klimseizoen de top van de Mount Everest bereikt via Nepalese zijde, nadat het klimseizoen aan de Nepalese zijde was afgebroken door een lawine en een staking van sherpagidsen.

Het team bereikte 23 mei de top. Voor de beklimming vlogen ze wel met een helikopter over de Khumbu-ijsval, samen met een Amerikaanse klimmer die via de Everest-route op weg was naar de Lhotse. De sherpa’s die Wang hielpen bij de klim hadden nooit eerder de Everest beklommen.

Kostte wat het kost

Het is niet duidelijk of de Nepalese regering de beklimming officieel erkent. Alle andere ruim 300 klimmers gingen met lege handen naar huis nadat duidelijk werd dat sherpagidsen niet meer zouden klimmen. De staking volgde na een lawine halverwege april die zestien sherpagidsen het leven kostte.

Hoewel Wang de dood van de sherpagidsen zeer betreurt, wilde Wang de Everest kostte wat het kost beklimmen. Ze heeft namelijk het plan om de Seven Summits in zes maanden te beklimmen. De volgende en laatste berg op het programma is Mount McKinley.

Bron: National Geographic

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen