De K2 in de wolken. Foto Stuard Orford

Christian Stangl bewijst zijn klim naar de top van K2

De K2 in de wolken. Foto Stuard OrfordChristian Stangl heeft 31 juli het hoogste punt van de K2 bereikt en heeft daar bewijs van in de vorm van een video. In 2010 vond er rondom Stangl een heus schandaal plaats: hij beweerde toen ook de top bereikt te hebben, maar dit bleek niet waar te zijn en de foto die hij als bewijs toonde bleek nep te zijn.

Omdat Christian Stangl bewust is van het feit dat een leugenaar ook niet wordt gelooft wanneer hij de waarheid spreekt, heeft hij dit keer als bewijs een video gemaakt en tijdens zijn klim het programma 'spotmessenger', dat lokaliseert waar je bent, gebruikt.

Christian Stangl beklom dit seizoen de K2 samen met de Pool Adam Bielecki. Op 31 juli was het dan zover, kort na Bielecki, bereikte Stangl het hoogste punt. Tijdens zijn klim heeft Stangl via 'Spotmessenger' 21 keer de coördinaten van zijn locatie verzonden naar zijn website en eenmaal op de top heeft hij een 360 graden filmpje gemaakt. Sinds 8 augustus is de 46-jarige bergbeklimmer weer thuis. ''Na vijf mislukte pogingen, kan ik de K2 eindelijk afvinken'', aldus Christian Stangl.

De K2 is een 8611 meter hoge berg op de Pakistaans-Chinese grens in het Karakoram gebergte. Het is de op één na hoogste berg ter wereld, na de MountEverest. De berg heeft een sterftecijfer van 25% en daarom de bijnaam Killer Mountain.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer