Adlersruhe op Grossglockner. Foto Nuuuuuuuuuul

De Aartshertog Johann-hut op de Grossglockner gered

De in 1880 geopende Aartshertog Johann-hut (Duits: Erzherzog-Johann-Hütte) in Oostenrijk, een paar honderd meter onder de top van de Grossglockner, werd bedreigd door verval. Maar door grote investering en renovatie heeft de Aartshertog Johann-hut het (voorlopig) gered.

Sinds 2000 is er 1,8 miljoen euro in de hut geïnvesteerd. Deze kosten werden gedragen door de provincies Salzburg, Tirol en Karinthië en de Grossglockner Hochalpenstrasse gedragen. Op dit moment vinden, op 3400 meter boven zeespiegel, de laatste werkzaamheden plaats.

Bouwwerkzaamheden op deze hoogte en onder extreme weersomstandigheden zijn een enorme inspanning. Zo moet bijvoorbeeld alles per helikopter vervoerd worden. Elke kubieke meter beton werd vanuit het dal, dat 1500 meter lager ligt, naar de hut gevlogen. Daarnaast kon door de barre weersomstandigheden de helikopter regelmatig niet vliegen en liep er vertraging op. John Bauer zegt dat de levensduur van gebouwen in de bergen, door de extreme weersomstandigheden, slechts op 25 jaar ligt.

De Aartshertog Johann-hut is met 3454 meter boven zeespiegel de hoogstgelegen hut in Oostenrijk. Vanaf Lucknerhaus is het vijf uur lopen naar de hut en vanaf Glocknerhaus zes uur. Maar eenmaal bereikt, biedt de hut een uitzicht over de toppen van de Dachstein tot aan de Dolomietentoppen. Vanaf de Erzherzog-Johann-Hütte is het nog maar zo'n twee uur lopen via de normaalroute naar de top van de Grossglockner.

Meer inspiratie

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!