De beklimming van de Säntis - wandelen in Alpstein - Zwitserland. Noes Lautier

De beklimming van de Säntis - wandelen in Alpstein, Zwitserland

De beklimming van de Säntis - wandelen in Alpstein, Zwitserland. Noes LautierEen deel van het Zwitserse Appenzell Innerrhoden wordt in beslag genomen door de Alpstein, een fotogeniek kalksteengebergte. Elke meter door de groene alpenweiden en het grijze stenenparadijs is mooi, dus je kunt overal wandelen. Toch is een Alpstein-tocht niet compleet zonder de beklimming van de Säntis, met 2502 meter de hoogste berg van Noordoost-Zwitserland. Een veelzijdige top met bovenop een monster van beton.

Tekst & fotografie: Noes Lautier

The beauty and the beast

Terwijl de eerste stralen van de zon boven de horizon verschijnen, sluip ik het Romantik-Hotel Säntis uit. Nooit geweten dat een eeuwenoude spreuk van toepassing is op een Zwitsers kanton. Maar hier is 'Twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen' wel erg letterlijk genomen. Het toch al kleine kanton Appenzell is opgesplitst in twee halfkantons: het katholieke Appenzell Innerrhoden en het protestantse Appenzell Ausserrhoden. Mij maakt de tweedeling niet uit, ik ben op weg naar de Säntis, want de weersvoorspelling is prima.

Waar ligt de Säntis?

Halfkanton Appenzell Innerrhoden (met het gebergte Alpstein) ligt in Noordoost-Zwitserland en grenst aan Oostenrijk en Liechtenstein. Het is vrij onbekend bij Nederlanders; een goede reden om dit perfecte wandelgebied, dat uit steil kalkgesteente bestaat, te bezoeken. Het boerenbedrijf (voornamelijk veeteelt) staat in hoog aanzien.

Ondanks de geringe hoogte – het hoogste punt is de Säntis (2502 m) – moet dit gebergte niet worden onderschat. De meeste paden zijn makkelijk, maar je komt ook veelvuldig staalkabels tegen en trajecten waar een kabel heel welkom zou zijn. Voor zo'n klein gebergte zijn de wandelmogelijkheden groot.

Lees verder in Bergen Magazine

--> Dit is een preview van een reportage van Noes Lautier uit Bergen Magazine 3 van 2014. Dit nummer verschijnt op vrijdag 13 juni. Neem voor 2 juni een abonnement om dit nummer niet te missen of koop deze vanaf 13 juni in de winkels.

Bestel nu!

De beklimming van de Säntis - wandelen in Alpstein, Zwitserland. Noes Lautier

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?