alpe dhuez madmat8000

De bergetappes van de Tour de France 2014

alpe dhuez madmat8000Van 5 juli tot en met 27 juli vindt de 101e Tour de France plaats. Een Tour waarbij drie landen zullen worden aangedaan, 3656 kilometer zal worden afgelegd en 3 bergmassieven zullen worden gepasseerd. Op 5 juli starten de renners in Leeds, Yorkshire. 21 etappes later finishen de 219 deelnemers in Parijs.

De tour kent zes bergetappes, negen vlakke etappes, één etappe in de vorm van een individuele tijdrit en vijf heuvelachtige etappes. Van de zes bergetappes finishen er vijf bergop. Er liggen 25 bergen van de tweede, eerste of buitencategorie verspreid over het parcours van de Tour de France. Eén in Yorkshire, elf in de Vogezen, vijf in de Alpen en acht in de Pyreneeën.

Eerste bergetappe

Dit jaar is de eerste echte bergetappe op 14 juli, de tiende dag. De etappe start in het stadje Mulhouse. Er staan zeven bergen op het programma en er wordt gefinisht op de berg La Planche des Belles Filles. Met een stijgingspercentage met uitschieters naar zo’n 20 procent is dit één van de pittigste uitdagingen voor de renners.

De dertiende etappe van Saint-Étienne naar Chamrousse kent verschillende uitdagende cols, waaronder de Col de Palaquit, en eindigt bij de klim naar Chamrousse op 1730 meter. De dag erna volgt de derde bergetappe, die start in Grenoble en finisht met de bestijging van de berg Risoul, een nieuwkomer in de Tour de France. De renners passeren deze dag ook de Col d'Izoard, met 2360 meter hoogte het hoogste punt in deze Tour.

Drie bergetappes na elkaar

Na een dag zonder noemenswaardige beklimmingen, volgen er drie forse bergetappes, waarvan de eerste start in Carcassone en als enige bergetappe bergafwaarts finisht in het stadje Bagnères-de-Luchon. De 17e etappe is met 124,5 kilometer de kortste in lijn van deze Tour de France. Toch is het een behoorlijke uitdaging, na dertig redelijk vlakke kilometers is letterlijk geen centimeter meer plat. De laatste bergetappe volgt op donderdag 24 juli, de renners rijden van Pau naar Hautacam en tijdens de rit worden nog twee flinke bergen beslecht: de Tourmalet en Hautacam, met een gemiddeld stijgingspercentage van zo’n 7,5 procent.

Updates tijdens de Tour de France

Komende weken verschijnt er op Bergwijzer op de dag vóór de bergetappe meer informatie over de bergen en de omgeving. Houd de website dus in de gaten!

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.