De ene pistekilometer is de andere niet

Skigebieden scheppen al jaren op over het aantal pistekilometers dat ze te bieden hebben (en baseren er de prijzen van hun liftpassen ook op). Alleen namen ze het met de definitie van een pistekilometer niet altijd even nauw. Na een uitvoerig onderzoek willen Oostenrijkse kabelbaanexploitanten nu een uniforme manier van meten doorvoeren. Een kilometer is voortaan gewoon een kilometer.

Het was een artikel in de Frankfurter Allgemeine dat een jaar geleden internationaal beroering veroorzaakte. Skigebieden bleken verschillende meetcriteria te hanteren als het om de opgave van de totale lengte van hun pistes ging. Les Deux Alpes bijvoorbeeld zegt 228 kilometer aan piste te hebben, terwijl het in werkelijkheid maar om 134 zou gaan. De Zillertal Arena (van het bekende Gerlos en Königsleiten) zou 139 in plaats van 165 kilometer hebben. Les 4 Vallées in Zwitserland komt er het slechtst vanaf: in plaats van 412 kilometer zouden het er maar 159 zijn! In zijn communicatie zwijgt het skigebied hierover in alle talen.

Temidden de ophef besloot de Oostenrijkse vakvereniging van kabelbaanexploitanten afgelopen zomer tot een uitgebreid onderzoek met als doel tot standaardrichtlijnen voor het meten van de pistekilometers te komen. Daarbij lieten ze niet na in de landelijke pers te benadrukken dat niet het aantal pistekilometers of liften voor de klant bepalend zijn in de keuze van zijn wintersportbestemming, maar veeleer “kwalitatieve factoren” zoals de aanwezigheid van besneeuwingsinstallaties, de veelzijdigheid van het aanbod in en het onderhoud van de infrastructuur en natuurlijk de Oostenrijkse gastronomie en gastvrijheid, die Oostenrijk als wintersportbestemming de marktleider maken.

Dezelfde kilometer op de piste

Het onderzoek wees uit dat verschillende richtlijnen worden gehanteerd als bijvoorbeeld een piste zich ergens in tweeën splitst (de lengte van de hele piste werd door sommige gebieden dubbel geteld). Of het ene gebied mat de lengte van het hellingsverloop van de piste (de zgn. Schräglinie) terwijl de andere zichzelf te kort deed door de platte projectie ervan op een kaart als afstand te gebruiken. Samen met de vakorganisaties uit Duitsland en Zwitserland heeft de Oostenrijkse vereniging de internationale koepelorganisaties OITAF en FIANET een reeks aanbevelingen ter besluit voorgelegd. Zo moet de lengte voortaan op de helling en in het midden van de piste gemeten worden (de zogenaamde Falllinie). En een aftakking mag slechts dubbel geteld worden als het betreffende deeltraject ook als aparte piste aangegeven staat. De kabelbaanmaatschappijen uit Frankrijk en Italië hebben aangegeven bereid te zijn aan zo’n standaardisatie mee te werken.

Bron: Bergen Magazine 1 van 2014

Meer inspiratie
Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier welk biertje het beste bij jou past