Grande Dixence. Foto webmasternic7918

De grootste dam van Europa is vijftig jaar

Grande Dixence. Foto webmasternic7918Vijftig jaar geleden werd de laatste emmer beton gestort en was de hoogste dam ter wereld een feit: de Grand Dixence-dam. Vandaag wordt gevierd dat deze dam, die het stuwmeer Lac des Dix afsluit, vijftig jaar geleden werd voltooid.

De Grand Dixence-dam werd gebouwd ter vervanging van de oude dam die 85 meter hoog was. De Grand Dixence moest 285 meter hoog worden. In 1951 werd met de bouw begonnen en drie jaar eerder dan gepland, op 22 september 1961 was de muur een feit. In 1965 kon de dam in bedrijf worden genomen. Het stuwmeer Lac des Dix heeft nu een volume van 400 miljoen m³ en verzorgt daarmee twintig procent van de Zwitserse energievoorziening.

In 1961 was de Grand Dixence-dam de hoogste en grootste ter wereld. In 1980 moest de dam de titel inleveren aan de Nurek-dam in Tadzjikistan, die 300 meter hoog is. De Grand-Dixence is echter nog wel altijd de hoogste van Europa. Het hele bouwwerk weegt 15 miljoen ton en is daarmee nog zwaarder dan de piramide van Cheops.

Lac de Dix. Foto Jess & PeterHet stuwmeer Lac des Dix ligt in de rivier Dixence. Dat is een vrij kleine rivier, maar het stuwmeer vangt veel smeltwater van gletsjers en andere rivieren op. In september is het meer doorgaans helemaal vol. In april wordt het laagste punt van het water bereikt. De oude dam van 85 meter hoog wordt dan zichtbaar. 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen