Vaalserberg

De hoogste bergen van de Nederlandse provincies

Je kent vast de Seven Summits, de hoogste berg van ieder continent. Maar voor veruit de meesten zijn die onbereikbaar. In Nederland heb je de zogenaamde '12 summits'. De lijst met de hoogste 'berg' van elke provincie. 

vaalserberg

1: De Vaalserberg (+322 m), Provincie Limburg

De hoogste top van Nederland is de Vaalserberg en ligt in het meest zuidelijke stukje van ons land in de provincie Limburg op de grens met België en Duitsland. De Vaalseberg is een geliefde toeristische attractie, niet in de laatste plaats om het drielandenpunt. Overigens is de Vaalserberg het hoogste punt van het Nederlandse vasteland. Mount Scenery in de Nederlandse gemeente Saba is met 887 meter een behoorlijk stuk hoger. 

2: Rozendaalse veld (+110 m), Provincie Gelderland

Het Rozendaalse Veld op de Hoge Veluwe in de omgeving van Arnhem is de nummer 2 van deze lijst. Door de hoogteverschillen in deze omgeving vind je op de weg door het Nationale Park de Veluwe Zoom zelfs een dubbele haarspeldbocht. Elders in Europa stelt dit natuurlijk niets voor, maar voor Nederlandse begrippen uniek.

3: Tankenberg (+85 m), Provincie Overijssel

Het hoogste punt van de provincie Overijssel is de Tankenberg. De 'berg' is eigenlijk een stuwwal en is gevormd door een gletsjer uit de ijstijd. Bergen in de buurt zijn de Paasberg en de Hakenberg.

Amerongse Berg

4: Amerongse berg (+69 m), Provincie Utrecht

De top van de Amerongse berg wordt gemarkeerd door een vierkante steen met de inscriptie "RD". Deze letters staan voor 'Rijksdriehoeksmeting' en wordt (werd) door de overheid gebruikt bij het opmeten van het landschap. Andere bergen in de omgeving zijn de Donderberg, Darthuizerberg en de Ruiterberg. De Amerongse berg is populair onder mountainbikers, die hier hun eigen uitgezette route hebben.

5: Catrijper Nok (+55 m), Provincie Noord-Holland

De Catrijper Nok is het hoogste duin van Nederland. Het duin ligt -enigszins toepasselijk- in de gemeente Bergen. Op dit punt zijn de duinen op hun breedst en er liggen veel wandel- en mountainbikeroutes in het gebied. 

6: Groot-Valkenisse (+52 m), Provincie Zeeland

Vlakbij het Zeeuwse Zoutelande ligt het hoogste duin van de provincie. Op de top van het duin sta je zo’n 52 meter boven NAP, en heb je een prachtig uitzicht over zee en over het Zeeuwse eiland Walcheren.

7: Vamberg (+48m), Provincie Drenthe

In 2018 opende de Vamberg bij Wijster. Opende? Ja, dat lees je goed. De berg is geen natuurlijke berg, maar het restant van een oude vuilnisbelt die daar is neergelegd door de Vuil Afvoer Maatschappij, VAM. Inmiddels is de vuilnisbelt is afgedekt met een laag schone grond. Daardoor is de berg nu geschikt voor recreatie. De berg is populair onder wielrenners, waarmee de VAM-berg de bijnaam Col du Vam heeft gekregen.

Vuurboetsduin Vlieland

8: Vuurboetsduin (+45 m), Provincie Friesland

Deze plek op Vlieland is eenvoudig te vinden. Het 45 meter hoge Vuurboetsduin is niet alleen de hoogste top van de provincie, op de top staat ook de 18 meter hoge vuurtoren. Op heldere dagen kijk je zo over het Wad naar de vaste wal, of naar Texel en Terschelling, en ’s avonds zie je ook nog de lichtjes van andere vuurtorens.

9: Heuveltop bij Luyksgestel (+44 m), Provincie Noord-Brabant

Vlak bij Luyksgestel, op de Nederlands- Belgische grens ligt het hoogste natuurlijke punt van Brabant. De heuveltop ligt in het Venakkerbos, iets ten noorden van grenspaal 191. Als we naar niet natuurlijke punten kijken, dan komt Brabant trouwens hoger op dit lijstje. Bij Eindhoven ligt de door mensenhanden gemaakte Gulbergen van 65 meter. 

10: Vlaggeduin bij Katwijk +37 m), Provincie Zuid-Holland

In de duinen bij Katwijk ligt het hoogste punt van de Zuid-Hollandse duinen. Het Vlaggeduin is hier met 37 meter het hoogste punt. Vanaf het duin heb je een mooi uitzicht over zee, maar voor wie dat niet avontuurlijk genoeg is, is er wel wat te beleven. De duinen bij Katwijk en Wassenaar liggen namelijk vol met Duitse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, verschillende wandelroutes leiden je langs die bunkers. . 

11: Kardingebult (+32 m), Provincie Groningen

Deze berg ligt aan de rand van Groningen Stad. In de winter is de Kardingebult al bekend als dé plek waar je in het verdere vlakke Groningse land kan sleeën of skiën. En er wordt ook al jaren gesproken over een heuse zomerrodelbaan op de berg. Klimmers kunnen hier trouwens ook terecht. Niet zozeer om de bult zelf te beklimmen, maar wel de klimtoren vlakbij. Dat is namelijk de hoogste kunstmatige klimwand van Europa!

12: Flevoland: De bult van Urk (+8,3 m), Provincie Flevoland

De hoogteverschillen in Flevoland zijn miniem en je zou verwachten dat het hoogste punt eerder onder de zeespiegel zou liggen dan erboven. Toch ligt het hoogste punt toch nog 8,3 meter boven NAP. De provincietop van Flevoland ligt midden in Urk. De ‘berg’ werd wereldberoemd toen een Engelse youtube-ster in een filmpje een ‘expeditie’ naar de ‘berg’ ondernam.

Bron: hotspotholland.nl

 

 

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

De Nieuwe Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95) 

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.