Sporen van de yeti

De identiteit van de Yeti is bekend

De Yeti, of verschrikkelijke sneeuwman is een van de meest bekende legendes uit de bergwereld. Dit wezen zou door het hooggebergte van de Himalaya struinen en houdt de gemoederen in de westerse wereld al bezig sinds de eerste Europeanen de Himalaya verkenden. Want wat voor mysterieus wezen is die yeti precies?

Het antwoord op die vraag lijkt gevonden te zijn: DNA-onderzoek naar sporen die van de mysterieuze yeti afkomstig zouden zijn, heeft de doorslag gegeven. De gevonden haren en tanden zijn afkomstig van beren en van een hond.

Onderzoek met DNA-monsters

De onderzoekers gebruikten negen DNA-monsters die waren opgespoord door een filmploeg die een film over de yeti aan het maken was. Onder die monsters hoorden haren die door lokale yak-herders waren gevonden, maar ook gemummificeerde materialen afkomstig uit kloosters. Het gevonden materiaal werd vergeleken met DNA-materiaal van dierentuindieren én DNA-materiaal afkomstig van een opgezette ‘yeti’ uit een Messner Mountain Museum.

Spoor van de yeti

Tibetaanse bruine beren

Wat bleek? Acht van de negen DNA-monsters bleken grote overeenkomsten te hebben met het DNA van de Tibetaanse bruine beer. Het negende monster, dat afkomstig van de ‘opgezette yeti’ uit het Messner Mountain Museum, bleek afkomstig te zijn van een hond. Daarmee lijkt het mysterie van de identiteit van de yeti te zijn opgelost. 

De legende leeft voort

Is het mysterie dan helemaal opgelost? Nee, er valt nog een hoop te ontdekken. In een studie uit 2014 ontdekten wetenschappers genetisch materiaal dat afkomstig lijkt te zijn van een nog onbekende berensoort die ooit in de Himalaya leefde. Fans van de yeti houden daarom nog hoop dat er ooit een bewijs kan komen voor het bestaan van de yeti. Ook de leider van het onderzoek, Dr Charlotte Lindqvist, vertelde tegen The Guardian dat ‘je nooit helemaal zeker kunt zijn dat er daar helemaal niks leeft’. Ook zij is er van overtuigd dat, ondanks haar eigen onderzoek, de legende van de yeti door zal leven.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the Royal Society B

Bron:

The Guardian

Afbeeldingen: 

  • Bovenaan: 'Sporen van de yeti' gefotografeerd door Frank Smythe in 1937. Later bleken het berensporen te zijn. Smythe accepteerde die conclusie. ; [Public domain], via Wikimedia Commons
  • In de tekst: Vermeend voetspoor van de yeti, gefotografeerd door Eric Shipton in 1951. [Public domain], via Wikimedia Commons

Meer inspiratie
Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?