kastanjefeesten herfst alpen

De kastanjefeesten komen eraan!

Ga je deze herfst de bergen in? Vergeet de kastanjefeesten niet! In delen van Zwitserland en Italië staat oktober in het teken van de kastanjefeesten. 

De kastanjefeesten

De tamme kastanje was lange tijd in grote delen van de Alpen een belangrijke voedingsbron. Vandaag de dag wordt in de herfst nog steeds de kastanjeoogst gevierd met uitgebreide feesten. Op veel plaatsen zijn markten, waar genoten kan worden van alle verschillende delicatessen die van de tamme kastanjes gemaakt worden. Dat alles kan onder het genot van muziek en nog andere lokale lekkernijen. De kastanjefeesten worden verspreid over de Alpen gevierd, maar de kans dat je op een dorpsplein een kastanjefeest tegenkomt, is het grootst in Frankrijk, Zwitserland en Italië, bijvoorbeeld in Ticinio (Zwitserland) en in Zuid-Tirol (Italië). 


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Een andere plek waar kastanjefeesten gehouden worden, is Spanje. Daar kan je zo tegen het eind van oktober kastanjefeesten tegenkomen in Galicië, Cantabrië, Aragón, Asturië, Castilla y León. De grootste feesten worden vaak in Catalonië gehouden. In Spanje staan de feesten trouwens bekend als castañada, maar door lokale dialecten kan dat soms veranderen. Let dus op, want soms lijkt de term helemaal niet op het woord castañada. In Catalonië en Aragón staan de feesten bekend als castanyada. In sommige delen maken ze er helemaal iets anders van: in Cantabrië heten de feesten ‘magosto’ en in Castilla y León worden de feesten soms ook aangeduid als ‘sanabria’ of ‘calbotada’. 

De kastanjefeesten vinden vaak op markten in de dorpen plaats. In veel kleine dorpen in de Alpen zijn de kastanjefeesten echt lokale feesten waarbij de dorpsbewoners bij elkaar komen om de kastanjeoogst samen te vieren. In sommige delen van Spanje is het een familiefeest, waarbij mensen elkaar thuis opzoeken om samen met vrienden en familie kastanjes te poffen en ervan te genieten. Maar net zo vaak zijn de kastanjefeesten ook grote happenings. Naast een feest op dorpspleinen zijn er dan ook heuse kastanjetochten, waarbij je wandelend langs allerlei plekken komt waar je kan genieten van de lokale specialiteiten die van de kastanjes gemaakt worden.

Kastanjes: een echte delicatesse

Meestal worden de kastanjes op een open vuurtje gepoft, in een papieren zak geschept en dan samen met iets lekkers opgegeten. Zo worden de kastanjes in Catalonië gegeten in combinatie van kleine bolletjes marsepein. In Italië zijn ze helemaal gek op de kastanjes. In veel traditionele herfstgerechten zijn gepofte of gemalen kastanjes verwerkt. Van soep tot pastagerechten.  

 

Meer inspiratie

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier een stukje berg geschiedenis