almabtrieb 2020

Tijd voor de Almabtrieb

De zomer begint op z'n einde te lopen. En als het najaar begint, staan de Alpen weer in het teken van de Almabtrieb. Dit is een jaarlijkse traditie waarbij boeren de koeien en schapen van de almen naar de boerderijen in het dal terug brengen. De Almabtrieb kenmerkt zich door de grootse en traditionele wijze waarop het wordt gevierd.

Oud ritueel

De Almabtrieb is een vast onderdeel van de boerentradities en vindt elk jaar plaats in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Dit feest is een oud ritueel. Vroeger werd het vee dat uit de bergen terugkeerde gecamoufleerd met alpentakken om ze te beschermen tegen boze geesten. Tegenwoordig worden de koeien niet meer gecamoufleerd, maar juist kleurrijk uitgedost met slingers, koebellen en bloemen. Tijdens de Almabtrieb wordt gevierd dat het vee van de weide wordt gehaald en voor de winter weer teruggaat naar de stal. Hoe uitbundiger de dieren getooid zijn, hoe beter de opbrengst is geweest. Een goede opbrengst zorgt voor een groot feest. Vooraan de stoet loopt de Moarkuh (de leidkoe) die gevolgd wordt door de andere koeien, kalfjes en ander vee zoals ossen, schapen en geiten.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Jaarlijkse toeristische attractie

Elk jaar vindt in de maanden september en oktober de Almabtrieb plaats. Alle herders zien het feest als een hereniging. Waar de oorspronkelijke betekenis van het feest een dankbetuiging aan de schepper is voor het ongeschonden vee, is het tegenwoordig meer een toeristische attractie. Dit is voor veel toeristen een goede reden om een weekendje naar de Alpen te plannen. Zo zijn er naast de mooi versierde koeien vaak markten waar je lokale producten kunt kopen. Hoe zo’n Almabtrieb eruit ziet, kun je in het volgende filmpje zien:

Almabtrieb in 2023

De Almabtrieb in 2023 barst dus weer los. In bijna elk dorpje of stad kun je wel een optocht meemaken. Hier kun je vinden waar en wanneer de Almabtrieb in 2023 plaatsvindt in Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland. Let wel op, de data zijn onder voorbehoud! 

Afbeelding:

By Saharadesertfox (Own work), CC-BY-SA-3.0 or CC BY-SA 2.5-2.0-1.0, via Wikimedia Commons

Meer inspiratie

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier welk biertje het beste bij jou past