almabtrieb 2020

Tijd voor de Almabtrieb

De zomer begint op z'n einde te lopen. En als het najaar begint, staan de Alpen weer in het teken van de Almabtrieb. Dit is een jaarlijkse traditie waarbij boeren de koeien en schapen van de almen naar de boerderijen in het dal terug brengen. De Almabtrieb kenmerkt zich door de grootse en traditionele wijze waarop het wordt gevierd.

Oud ritueel

De Almabtrieb is een vast onderdeel van de boerentradities en vindt elk jaar plaats in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Dit feest is een oud ritueel. Vroeger werd het vee dat uit de bergen terugkeerde gecamoufleerd met alpentakken om ze te beschermen tegen boze geesten. Tegenwoordig worden de koeien niet meer gecamoufleerd, maar juist kleurrijk uitgedost met slingers, koebellen en bloemen. Tijdens de Almabtrieb wordt gevierd dat het vee van de weide wordt gehaald en voor de winter weer teruggaat naar de stal. Hoe uitbundiger de dieren getooid zijn, hoe beter de opbrengst is geweest. Een goede opbrengst zorgt voor een groot feest. Vooraan de stoet loopt de Moarkuh (de leidkoe) die gevolgd wordt door de andere koeien, kalfjes en ander vee zoals ossen, schapen en geiten.

Jaarlijkse toeristische attractie

Elk jaar vindt in de maanden september en oktober de Almabtrieb plaats. Alle herders zien het feest als een hereniging. Waar de oorspronkelijke betekenis van het feest een dankbetuiging aan de schepper is voor het ongeschonden vee, is het tegenwoordig meer een toeristische attractie. Dit is voor veel toeristen een goede reden om een weekendje naar de Alpen te plannen. Zo zijn er naast de mooi versierde koeien vaak markten waar je lokale producten kunt kopen. Hoe zo’n Almabtrieb eruit ziet, kun je in het volgende filmpje zien:

Almabtrieb in 2020

De Almabtrieb in 2020 ziet er anders uit dan normaal. Door de beperkingen in de strijd tegen het coronavirus, zullen veel evenementen bescheidener zijn, of helemaal niet doorgaan. Hier kun je vinden waar en wanneer de Almabtrieb in 2020 plaatsvindt in Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland. Let wel op, de data zijn onder voorbehoud! 

Wil je meer lezen over bergen en bergwandelen? Profiteer dan nu van onze introductieaanbieding: 1 jaar Bergen Magazine (5 nrs) voor slechts €22,50 (i.p.v. €29,50) + 3 cadeaus t.w.v. €45,-  

Afbeelding:

By Saharadesertfox (Own work), CC-BY-SA-3.0 or CC BY-SA 2.5-2.0-1.0, via Wikimedia Commons

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95 + Waardebon (twv € 25,-)