Nederlandse berg. Foto Diebergkomter.nl

De Nederlandse berg is niet te duur

Nederlandse berg. Foto Diebergkomter.nlEen berg in Nederland. De eerste berichten daarvan kwamen al in augustus, maar initatiefnemer Thijs Zonneveld blijft volhouden. Inmiddels gaan de discussies al niet meer over de haalbaarheid van het plan, maar over de kosten. Zonneveld is ervan overtuigd dat de berg niet te duur is.

Het begon als een grap en veel Nederlanders namen het niet serieus. Een berg van 2.000 meter hoog is toch niets voor Nederland, waar het hoogste punt de Vaalserberg van 322 meter is? Toch doken de media op het idee en inmiddels hebben zich al bijna honderd bedrijven aangemeld die verschillende aspecten voor realisatie van de berg gaan onderzoeken.

Er zijn ook al volop plannen voor de bouw van de berg. Die zou niet van zand gemaakt moeten worden, want dat zou 182,5 miljard euro kosten. Daarom zou de berg deels hol moeten worden. De ruimtes kunnen dan gebruikt worden voor opslag, maar ook winkelcentra en appartementen worden als optie voor in de berg genoemd. Met de verkoop of verhuur van vastgoed kan er namelijk al tientallen miljarden verdiend worden. Zo is er al een deel van de berg terug te verdienen, denkt Zonneveld.

Voor De Pers rekende Thijs Zonneveld uit dat de Nederlandse berg zeker niet te duur hoeft te zijn. Een holle berg is volgens hem gewoon een hele grote blokkendoos van modules die op elkaar gestapeld worden. De afzonderlijke blokken kunnen in gebruik genomen worden, voor de rest van de berg al voltooid is. Zo kan exact berekend worden wat het kost en wat er verdiend gaat worden.

Volgens Zonneveld zijn de mogelijkheden eindeloos, naast de verkoop of verhuur van vastgoed in de berg, zijn er op de berg ook genoeg mogelijkheden om de kosten terug te verdienen. Er zullen tal van bergsporten gedaan kunnen worden, zoals skiën, klimmen, raften, wandelen, mountainbiken en wat je nog meer kunt bedenken. Sommige mensen zien het zelfs al als locatie voor de Olympische Spelen. 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.